Annons
Nyheter

400 jobb försvinner från Kronoberg

Arbetsförmedlingen spår att arbetslösheten stiger med 400 personer i länet under nästa år. Särskilt tufft får industrin.
– Därför drabbas Kronoberg hårdare än resten av landet, säger Ronnie Kihlman, utredare.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011
Ronnie Kihlman presenterade en något dyster arbetsprognos för 2012.
Ronnie Kihlman presenterade en något dyster arbetsprognos för 2012.Foto: Henrik Svensson

Antalet arbetslösa i Kronoberg beräknas under det sista kvartalet av 2012 att uppgå till hela 8 100 personer. En ökning med fem procent (motsvarande 400 personer) jämfört med årets kvartal.

Den blir den högsta arbetslöshetssiffran sedan finanskrisen slog till under 2008.

Annons

– Uppsvinget som vi märkt de senaste åren kommer att mattas av. Främst beror det på den finansiella oron i USA och södra Europa, säger Ronnie Kihlman.

Särskilt hårt drabbat kommer industriyrken med så kallade låga utbildningskrav att bli.

– Eftersom Kronoberg är ett industritillverkande län så påverkas vi lite hårdare än resten av riket.

Antalet varsel väntas också öka under 2012 vilket är särskilt vanligt inom större industrier. Varslen behöver dock inte resultera i uppsägning då personalen kan finna en ny anställning i företaget eller att varslet dras tillbaka.

Montörer, truckförare och lagerarbetare kommer att vara så kallade överskottsyrken enligt Arbetsförmedlingens prognos. Motsatsen - yrken som det räknas att bli brist på hittar man bland läkare, barnmorskor och förskole- samt gymnasielärare i yrkesämnen.

– Samtidigt som sysselsättningen minskar så räknar arbetsgivarna med att de får svårare att hitta rätt kompetens. Det är ett matchningsproblem mellan utbildning och jobbmarknaden.

Allra svårast att få jobb blir det för grupper som funktionsnedsatta, nyanlända och arbetssökande i åldersgruppen 55-64 år.

Henrik Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons