Annons
Nyheter

Arbetsplatsolyckorna fördubblade på två år

Det byggs som aldrig förr i Växjö. Men det höga tempot gör att byggarbetare utsätts för risker. Säkerheten kommer i andra hand, menar Byggnads regionala skyddsombud Kennerth Björn.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2006
Farligt arbete. Den tuffa konkurrensen i byggbranschen gör att säkerheten kommer i andra hand, menar man på fackorganisationen Byggnads. På en mindre byggarbetsplats på Hovshaga syns en man jobba på hög höjd utan vare sig sele eller hjälm.Foto: Urban Nilsson
Farligt arbete. Den tuffa konkurrensen i byggbranschen gör att säkerheten kommer i andra hand, menar man på fackorganisationen Byggnads. På en mindre byggarbetsplats på Hovshaga syns en man jobba på hög höjd utan vare sig sele eller hjälm.Foto: Urban NilssonFoto: 

På Arbetsmiljöverket syns förändringen svart på vitt. År 2003 anmäldes 47 arbetsskador inom byggnadsbranschen i Kronoberg, Blekinge, Jönköping och Kalmar. Två år senare rapporterades 96 arbetsskador, alltså dubbelt så många.

- Arbetsplatsolyckorna har bevisligen ökat, men det beror delvis på att det är en högkonjunktur. Men jag försvarar inte utvecklingen i sig. Det går aldrig att försvara arbetsskador, säger Håkan Rosengren, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Växjö.

Annons

Nya bostadsområden Som Smålandsposten skrev

i går rullar hjulen på extra bra i byggnadsbranschen i Kronoberg. Växjö är en av de städer som expanderar med hjälp av nya bostadsområden, både i norr och söder. Byggtiderna är kortare i dag än förr, och det gör att takten drivs upp på arbetsplatsen.

- Man hinner inte alltid tänka efter före på byggplatserna. Det är förkastligt. Man nonchalerar vikten av god planering, säger Kennerth Björn, regionalt skyddsombud på Byggnads.

Stängda ställningar Han nämner en byggarbetsplats på Biskopshagen i Växjö som exempel. Där fick sex byggnadsställningar stängas av i slutet av april eftersom de riskerade att välta. Per Eliasson var då skyddsombud på platsen och tog beslutet att stänga ställningarna. Han arbetar nu på ett annat bygge, på Hovshaga.

- Jag tycker att säkerheten är ganska bra för det mesta. Men det är stressigt på många byggarbetsplatser i dag.

Oskyddat arbete Några hundra meter bort ser vi ett konkret exempel på dålig säkerhet. På taket till en halvfärdig villa står en byggnadsarbetare och jobbar. Helt oskyddad, utan vare sig hjälm eller sele. Samtidigt regnar det och taken börjar bli hala.

- Det där ser inte bra ut. De arbetarna tillhör en mindre entreprenör. Småföretagen kan tjäna in pengar genom att inte sätta upp ställningar, säger Jan Wernesson som är platschef för Peab på Hovshaga.

På Arbetsmiljöverket är man orolig för att företag tullar på säkerheten för att kunna sänka priserna.

- Till viss del har Jan Wernersson rätt. Vi är oroliga för att säkerheten kan bli ett konkurrensmedel vid upphandlingar, säger Håkan Rosengren.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons