Annons
Nyheter

Bussresebolag stäms för otillåtet samarbete

Konkurrensverket kräver bussbolagen Ölvemarks och Scandorama på drygt 13 miljoner kronor för otillåtet samarbete. Men de lokala konkurrenterna känner sig inte lurade av bolagen.
Nyheter • Publicerad 10 december 2010

Bussreseföretagen har en stor kundgrupp i Småland. Nu stäms de av konkurrensverket eftersom de anser att bolagen har gjort otillåtna överenskommelser gällande priser och arrangemang mellan 2007 och 2009. De var under perioden mitt uppe i en försäljning. Enligt Bengt Ölvemark anser konkurrensverket att samarbetet påbörjades för tidigt, vilket han har svårt att förstå.

– Vi är inte överens. Vi ingick ett avtal 2007, där vi tyckte att vi hade rätt till samarbete. Till saken hör att vi hade en öppen dialog med konkurrensverket och frågade om det gick bra att göra så. De sa att våra företag var så små att de inte skulle ta upp ärendet, säger han.

Annons

De lokala konkurrenterna Dackebuss och Ramkvillabuss, upplever i dagsläget inte att de blivit lurade i fråga om konkurrensen.

– De är onekligen Sveriges två ledande bussresebolag och jag ser inte att det skulle spela någon roll för oss. Vårt geografiska område är betydligt mindre. Dessutom är regelverket lite luddigt, säger Dackebuss vd, Krister Engdahl.

– Jag kan inte säga att vi blivit lurade, men jag vet för lite om ärendet, säger Allan Stålhand på Ramkvillabuss.

Ärendet ska nu upp i Stockholms tingsrätt, som föreslår att företagen tillsammans betalar 13,2 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons