Annons
Nyheter

Deras verktyg håller koll på Ica

Från ingenstans till att ta hand om hela Ica-rörelses egenkontroll på alla möjliga områden. Den snabba manövern har Växjöföretaget EBA Solutions lyckas med.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2006
Hans-Olof Henriksson och Mats Thomasson-Lübeck arbetade fram ett verktyg för företagens egenkontroll och gjorde storaffär direkt med Ica-rörelsen. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Hans-Olof Henriksson och Mats Thomasson-Lübeck arbetade fram ett verktyg för företagens egenkontroll och gjorde storaffär direkt med Ica-rörelsen. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Snabbheten blir så mycket mer påtaglig när man får veta att företaget hittills hunnit med ett årsbokslut. Ägare är Mats Thomasson-Lübeck och Hans-Olof Henriksson.

De räknar med att affären med Ica är värd mellan 10 och 20 miljoner kronor under en period på tre år.

Annons

Samlad information

Kompanjonerna har konstruerat ett sätt att med hjälp av Internet och handdator skapa, och hålla aktuell, all den egenkontroll som lagar och interna regler föreskriver.

Ica nappade

Nu ska deras verktyg, som termen är, sättas i drift vid 1 450 Ica-butiker i Sverige och 700 i Norge där motsvarande affärer går under varumärket Meny. Insatsen betyder utbildning av i genomsnitt tre personer per affär. Det rör sig med andra ord om en stor pedagogisk insats.

- Vi räknar med att vara klara i Sverige veckan 40, säger Mats Thomasson-Lübeck.

Nyanställler

Företaget anställer för närvarande personer lämpade att informera om verktyget, som kallas EBA Report.

- Det är inte dataknuttar som behövs, utan folk med social kompetens och pedagogisk förmåga, säger han, och beräknar att tvåmansföretaget, som redan vuxit till åtta personer, kommer att behöva växa till mellan 10 och 15 personer.

Svar på allt

Verktyget innehåller moduler för olika ändamål. Rapporter skapade med avseende på de krav som lagstiftningen ställer, fylls i och görs tillgängliga för behöriga. De kan handla om arbetsmiljö, temperaturer i olika anläggningar för livsmedelshantering, till exempel frysar och ugnar, kvaliteter på leveranser, kort sagt allting.

Annons

Modulerna, uppbyggda som formulär, innehåller frågor som besvaras genom kontroll på plats. Ett redskap är handdatorn vars data sedan överförs till databas. Frågorna för Ica står i relation till exempelvis EU:s nya livsmedelslagstiftning.

Relevanta frågor

- En företagare ska bara ha frågor som är giltiga för hans företag, säger Hans-Olof Henriksson.

- Verktyget kan anpassas för vilken bransch som helst.

- En poäng, säger han, är att all information som myndigheter kräver finns på ett enda ställe, och det stället är tillgängligt för behöriga dygnet runt. En annan poäng är att företaget har kontroll över allting.

Jätteaffären med Ica har genomförts på så kort tid som sedan i höstas. Då hade företaget under en provperiod använt verktyget EBA Report vid åtta olika enheter.

- Både affärsidkarna och Ica centralt var mycket nöjda, konstaterar de båda kompanjonerna.

Idén kom på golfbanan

Idén till det nya verktyg kom upp på golfbanan. De hade grundat företaget HUAB, ett namn som de nu överger för EBA Solutions. De hade till en början sysslat med miljöfrågor och hade fått frågan från dåvarande hälsovårdschefen Malte Sandberg om inte administrationen kunde göras enklare. Efter en kontakt med LRF började idéerna utvecklas.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons