Annons
Nyheter

Facket och Swedwood tolkar böterna olika

Facket i USA ser Arbetarskyddsstyrelsens bot mot Swedwood International som ett stöd för sin kritik mot företaget. Swedwood gör en motsatt bedömning.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010

– Vi känner oss väldigt glada och nöjda över att vi fått ett så bra revisionsresultat som vi fått, säger informationsansvarige Ingrid Steen på huvudkontoret i Ängelholm.

Hon menar att det i princip handlar om kritik kring ett fåtal administrativa rutiner. Det gäller när företaget i Danville, Virginia, använder sig av inhyrd arbetskraft och hur olyckor och incidenter då har rapporterats.

Annons

Nu har företaget också rättat till sina rutiner.

– Vår jurist har sagt att lagstiftningen inte är klar och tydlig och vi hade kunnat överklaga. Men det gör vi inte, säger Ingrid Steen.

Bakgrunden är en konflikt där facket i USA vill komma in på fabriken för att organisera de anställda och starta en lokal fackklubb. Swedwood säger nej med hänvisning till lagarna i landet. Det krävs att en majoritet av de anställda ansluter sig och röstar för att det ska få bli en fackklubb.

Ingrid Steen säger att det får de gärna, men organiseringen får i så fall ske utanför fabriksområdet. Hon menar också att det var på grund av denna inställning som facket anmälde Swedwood till Arbetarskyddsstyrelsen. Därefter genomfördes flera inspektioner med en bot på 8?100 dollar (motsvarande 56 000 kronor) som följd.

Facket tycker att ni behandlar de anställda illa. Vad säger du om det?

– Ja, det har jag också hört. Men dels har vi nu Arbetarskyddsstyrelsens rapport och dels har Ikea genomfört en revision och vi får väldigt bra resultat. Jag beklagar att facket på ett aggressivt sätt vill komma in i vår fabrik. Det amerikanska facket använder ofta en konfrontativ väg och det tycker vi är väldigt tråkigt. Vi hade gärna sett att man hade gått den skandinaviska vägen, säger Ingrid Steen.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons