Annons
Nyheter

Familjeekonom ger rådet att spara trots sänkning av räntan

- Sätt dig ner och se över din ekonomi. Spara nu för att klara framtida höjningar.
De råden ger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken efter Riksbankens sänkning av reporäntan till rekordlåga 2,0 procent.
Nyheter • Publicerad 3 april 2004

- Risken finns att framför allt unga människor förköper sig nu när räntan är så låg, säger Ann-Sofie Magnusson.

Att Riksbanken skulle sänka sin viktigaste styrränta, reporäntan, var väntat och bankens bolåneräntor hade därför redan innan torsdagens besked sänkts till historiskt låga nivåer.

Annons

- Det är ett gynnsamt läge att ta lån och köpa hus nu, men huspriserna stiger på grund av den låga räntan. Man måste bedöma om man klarar köpet i framtiden. Även om räntan är låg nu så vet vi inte hur det blir i framtiden, säger Ann-Sofie Magnusson.

Reporäntans sänkning påverkar de rörliga räntorna. Ann-Sofie Magnusson spår att dessa kan ligga kvar på en låg nivå under en lång tid.

- De bundna räntorna är mer beroende av vad som händer ute i världen. De kan sticka i väg tidigare, säger hon.

Dela upp lånet

Hennes råd till dem som har stora bolån är att dela upp lånet i tre bitar. En rörlig, en bunden på två år och en bunden på fem år. Genom att binda räntorna på olika tider sprids riskerna.

- Men du ska aldrig binda ett lån på fler år än vad du räknar med att bo kvar i huset.

Ann-Sofie Magnusson menar att risken är stor att vi överkonsumerar när räntorna är låga. I stället tycker hon att det är bättre att utnyttja tillfället till att bygga upp reserver för framtiden.

- Det är bra att vänja sin ekonomi vid att det inte alltid är så här låga räntor, säger hon.

Ökat intresse för fastigheter

På Svensk Fastighetsförmedling har man märkt av ett ökat köpintresse vid tidigare räntesänkningar. Mäklaren Rolf Johannisson ser positivt på den rekordlåga räntan.

Annons

- Det gynnar vår marknad. Det är höga priser på fastigheter i dag och brist på utbud. Vi får budgivning på nästan alla fastigheter som vi förmedlar. Folk blir djärvare och djärvare i budgivningen ju lägre räntan är, säger han.

Räknar med prisökningar

Rolf Johannisson räknar med en prishöjning på villorna i Växjö.

- En välskött villa kommer snart att gå över två miljoners-gränsen. I dag ligger de på 1,7-1,8 miljoner kronor. Prisökningen smittar av sig på orterna runtomkring också, i Rottne, Hovmantorp och Alvesta har vi sett prisökningar, säger han.

Anna Wargren

-
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons