Annons
Nyheter

Fastighetskungen Hans Ahl säljer beståndet

Växjös fastighetskung Hans Ahl säljer hela sitt bestånd på 18 fastigheter. Ny ägare är den brittiska fastighetsfonden Teesland IOG, noterad på Londonbörsen.
Köpesumman uppgår till 350 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2006
Ny ägare till KB Ahlen fastigheter är brittiska fastighetsfonden Teesland. Hans Ahl, till vänster, och Michael Bruhn, vd för Teesland IOG Nordic A/S, bekräftar affären.Foto: Per-Erik Sandebäck
Ny ägare till KB Ahlen fastigheter är brittiska fastighetsfonden Teesland. Hans Ahl, till vänster, och Michael Bruhn, vd för Teesland IOG Nordic A/S, bekräftar affären.Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

- Teesland är en finansiellt stark och långsiktig ägare. Både jag själv och min medarbetare Börje Eidenskog kommer även fortsättningsvis att jobba i Växjö med driften och förvaltningen av fastigheterna, säger Hans Ahl sedan han i går gjort upp affären med Teesland i Växjö.

Eko-Christer viktig Kontakterna mellan Teesland och Hans Ahl inleddes våren 2005. En viktig aktör i sammanhanget har varit förre Eko-chefen i Växjö, Christer Larsson, som med Stockholm som bas för sitt bolag Lacris AB nu är verksam inom fastighetsbranschen.

Annons

- Det känns bra att återvända till Växjö och få bidra till att den här affären kan genomföras, säger Christer Larsson.

Hans Ahls fastigheter ingår fortsättningsvis i ett bestånd som bildar basen för Teeslands nordiska fastighetsfond Nordic Active Management Fund.

7, 5 miljarder Fonden, som preliminärt startar sin verksamhet den 1 september, ska investera 800 miljoner euro (drygt 7,5 miljarder kronor) i köp av fastigheter i de nordiska länderna.

Nordisk fastighetsfond - Minst 50 procent investeras i svenska fastigheter, säger Michael Bruhn, vd för Teesland IOG Nordic A/S som i går hade lämnat kontoret i Köpenhamn för att göra upp affären med Hans Ahl.

Han ser Växjö som en expansiv stad och utesluter inte flera fastighetsförvärv.

- Vi investerar i de 20-25 största städerna i Sverige, säger Michael Bruhn.

Första köpet 1996 Hans Ahl köpte sin första fastighet i Växjö hösten 1996.

På mindre än tio år har han sedan byggt upp ett bestånd av främst industri-, kontors- och servicefastigheter i Växjö med 150 hyresgäster och en total verksamhetsyta på 70 000 kvadratmeter.

Autoliv-fastigheten Ett av de mer uppmärksammade förvärven var köpet av den tidigare Autoliv-fastigheten.En fastighet i Halmstad och en fastighet i Åstorp ingår också i beståndet.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons