Annons
Nyheter

Fliskritik får kritik av Rörvik

Tankarna på att låta Konkurrensverket undersöka om det finns en kartell bakom de stora skogsbolagens sänkta betalning för sågverksflisen gör att ett av Såg i Syds största medlemsföretag hotar att lämna branschorganisationen.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006

Redan i slutet av augusti vädrade de sydsvenska köpesågverken, genom sin organisation, Såg i Syd, missnöje över att alla de stora skogsbolagen i området samtidigt sänkte sina priser på sågverksflis med 20 procent.

Sänkningen som gjordes av såväl Södra, Sydved som Holmen ansågs omotiverad eftersom kvaliteten inte försämrats och hanteringen inte fördyrats.

Annons

Hotar gå ur

Nu reagerar dock John Hansen, chef för sågverkskoncernen Rörvik Timber, mot den hårda kritiken och överväger att gå ur Såg i Syd. Anledningen är att organisationens vd Henrik Asplund även uttryckt åsikten att sänkningen kan vara något för Konkurrensverket att undersöka.

Sen kritik

- Det vore tråkigt om koncernen går ur, men bakom vår kritik mot massaindustrin står en helt enig styrelse. Det känns lite konstigt att Rörviks kritik kommer först nu. Men vi har 80 medlemsföretag och alla kan inte alltid ha samma uppfattning, säger Henrik Asplund.

- Dessutom har vi inte tagit ställning till hur frågan ska drivas vidare. Någon kontakt har inte tagits med Konkurrensverket, säger han.

Utbud och efterfrågan

Södras vd Leif Brodén har avfärdat sågverkens anklagelser om en priskartell och förklarat att sänkningen handlar om utbud och efterfrågan.

Sydveds virkeschef, Thomas Agrell, har tidigare i Smålandsposten förklarat att det inte finns några centrala förhandlingar om flispriset utan att avtal tecknas individuellt med varje sågverk. Även han hänvisar till det rimliga i sänkt pris när utbudet är ovanligt stort och massabruken har gott om massaved att koka.

Stått utanför tidigfare

Återstår att se om Rörvik, som har Södra som en viktig affärspartner, gör allvar av sitt hot att lämna branschorgansiationen igen?

Redan för några år sedan stod koncernen utanför under en period.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons