Annons
Nyheter

Gota Media köper Östra Småland

Nu är det klart. Gota Media köper Östra Småland.
Nyheter • Publicerad 22 december 2010

På onsdagen sade Östrans styrelse ja till affären och därefter skrevs avtalet under av båda parterna. Köpet kommer att genomföras vid årsskiftet.

Östra Småland säljer 91 procent av sina aktier till Gota Media, där Smålandsposten, Barometern, Oskarshamns-Tidningen och Blekinge Läns Tidning ingår.

Annons

- Vi kvarstår som den största minoritetsägaren, det är viktigt att ha kvar representation i styrelsen, säger Håkan Juholt, ordförande i ägarbolaget Östra Småland intressenter AB.

Tidningen har i flera år försökt få ett breddat ägande för att klara konkurrensen.

- Det är en lösning som långsiktigt säkrar Östra Smålands utgivning. Både läsare och annonsörer kommer att få bättre tidningar, säger Håkan Juholt.

Kraven från Östran är att man fortsätter vara en oberoende socialdemokratisk sexdagarstidning, att tidningen behåller ledarskribenten, att redaktionerna är separata och att annonser produceras gemensamt med Barometern-OT. Från maj hoppas Gota Media trycka Östran och Nyheterna i Karlskrona i tabloidformat.

- Gota Media ger en jättekompetens och utvecklingspotential för tidningen, säger Tommy Lindgen, ordförande i Östra Småland AB.

- Vi ska tjäna pengar för att publicera, inte tvärtom. Det kommer att bli färre anställda på Östran, jag kan inte säga exakt hur många, säger Bennie Ohlsson, koncernchef på Gota Media.

Vad gick affären på?

- Det är en affär, vi håller det hemligt, säger Bennie Ohlsson.

JONATAN HOLGERSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons