Annons
Nyheter

Granbarkborren dödade oväntat mycket skog i år

Granbarkborren ger sig inte så lätt. Årets skador på stående skog blev oväntat stora, speciellt i de östra och centrala delarna av Kronobergs län. Omkring 300 000 kubikmeter granskog dödades.
Nyheter • Publicerad 10 december 2010
Hasse Bengtsson.
Hasse Bengtsson.Foto: Kent Axelsson

Årets tredje rapport om skadeinsekter som Skogsstyrelsen lämnar till regeringen under fredagen visar att populationen av granbarkborre fortfarande är hög.

Det fångades lika många insekter i övervakningsfällorna i år som i fjol samtidigt som skadorna ökade, allra mest i Kronoberg där granar i Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge var värst utsatta.

Annons

– Redan i somras såg vi att skadorna riskerade att bli större än vad vi och forskarna hade förutspått med tanke på minskningen under 2009, säger Hasse Bengtsson, distriktschef för Skogsstyrelsen i Kronoberg.

I våras var prognosen att 100 000 kubikmeter stående skog skulle dödas under året.

En siffra som sedan fått justeras upp betydligt. Insekten kom i gång sent på grund av en kall vår men sedan förändrades situationen radikalt.

–De stora angreppen kom efter midsommar när det blev några veckor med riktigt varmt och torrt väder, då trivdes granbarkborren förträffligt. Föräldradjuren kunde klara att lägga ägg ett par gånger, säger Hasse Bengtsson.

Många av angreppen har visat sig sent under hösten eller i vinter. Först då har barren skiftat i brunt.

– Det finns nog en del skador som inte upptäcks förrän till våren, säger Hasse Bengtsson som hoppas att skogsägarna ska orka hålla motivationen uppe och fortsätta ta bort färska vindfällen ur skogen liksom träd där det finns insekter kvar.

– 2010 blev ett bakslag i kampen mot insekten, men förhoppningsvis ett tillfälligt sådant som nästa år följs av en fortsatt nedgång. Det är en bedömning som forskarna delar. Deras undersökningar visar att populationen trots allt är på väg ned, säger Hasse Bengtsson.

– Men det kan räcka med tre, fyra riktigt heta och torra veckor nästa sommar för att ändra förutsättningarna, säger han.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons