Annons
Nyheter

Höjt mjölkpris höjer stämningen

När 90 sydsvenska mjölkbönder samlades i Växjö för att diskutera mejerijätten Arlas framtidsplaner tillsammans med koncernledningen var det betydligt mer positivt än under motsvarande möte för ett år sedan. Stämningshöjaren var det höjda mjölkpriset.
Nyheter • Publicerad 2 december 2010

Arlas framtidsplaner både internationellt och på Sverigemarknaden, där kriget om råvaran rasar vidare, var det huvudsakliga diskussionsämnet. Bland de medverkande fanns koncernchefen Peder Tuborgh och Sverigechefen Christer Åberg.

– Strategin är att vara på många marknader i världen. Alla påverkas inte av nedgångar samtidigt. Det kan lindra effekterna och bidra till att betalningen till leverantörerna kan hållas uppe, säger Börje Olofsson, ordförande för Arlas Kronobergsdistrikt.

Annons

– Under året har Arlas avräkningsnotering stigit från 2,81 kronor kilot i början av året till 3,48 i november och till det kan man få en del tillägg. I resultatet ska dessutom 25 till 30 öre disponeras för att användas bland annat till efterlikvid och överföring till ägarkonton. Det är pengar vi tjänat av egen kraft, säger han som en passning till Skånemejerier som gjort en del satsningar med hjälp av pengar från försäljning av kända varumärken.

Internationellt ser Peder Tuborgh ett kärnområde med Norden, Tyskland och Storbritannien där det finns en rejäl potential att öka marknadsandelarna. Bland annat ska ett av världens största mejerier byggas utanför London där en miljard kilo mjölk ska hanteras årligen.

Bland tillväxtmarknaderna finns Ryssland, Kina, Indien, Nordafrika och USA. Dessutom har Arlas återhämning i Mellanöstern efter Muhammedkrisen gått bättre än väntat.

När det gäller Sverige menar Christer Åberg att Arla behöver 150 miljoner kilo mjölk ytterligare för att klara målet att nå en 50-procentig marknadsandel. Här ses tillväxten framför allt i förädlade specialprodukter som till exempel laktosfri mjölk, olika matlagningsprodukter och ost. Det ska ge en tillväxt i Sverige på tre miljarder kronor de närmaste fem åren.

Orosmoln är bland annat mejeriernas kamp om råvaran och en växande import av bulkost.

– För att få fram mer mjölk har vi som ägare och leverantörer ett stort ansvar att slå vakt om svensk mjölkproduktion och uppmuntra till utökning. I dag är betalningen så pass bra att det känns lättare, nu märks det att det blir pengar över. Och det mesta pekar på att nuvarande prisnivå ska kunna bibehållas över vintern, säger Börje Olofsson.

I Kronoberg har Arla nästan 200 medlemmar även om 14 begärt utträde det senaste året när Skånemejerier satsat hårt på en inbrytning. Totalt har Arlakoncernen 7 200 ägare. 3 500 av de bönderna finns i Sverige, övriga i Danmark.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons