Annons
Nyheter

Ikea bötfälls i USA

Arbetarskyddsstyrelsen i delstaten där Ikeas helägda dotterföretag Swedwood driver en fabrik bötfälls. Orsaken är en osäker praxis på fabriken i Danville.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010

Uppgiften lämnas i ett pressmeddelande från chefen för den fackliga organisationen Woodworkers Department Bill Street. Böterna är på 13 500 dollar, cirka 90 000 kronor. Men om Swedwood accepterar kraven och för korrekt statistik på olyckor sjunker böterna till 8 100 dollar.

Bill Street hänvisar till ett utslag från Arbetsskyddsstyrelsen i Virginia som talar om osäkra arbetsförhållanden och felaktig bokföring av skador i fabriken. Enligt en rapport har minst åtta arbetare skadats under första halvåret i år. Det är mer än dubbelt så många än de som tidigare redovisats.

Annons

Dessutom har ytterligare två arbetare skadats i arbetet sedan rapporten skrevs, enligt Bill Street.

Arbetsskyddsstyrelsens böter ska förmå Swedwood att åtgärda skadorna som skett, men också att få Swedwood att sluta förneka problemen vid fabriken.

Fackföreningen menar att Swedwoods ledning inte ska förneka problemen, utan arbeta tillsammans med facket för att framför allt komma tillrätta med de osäkra arbetsförhållandena.

– Förhoppningen är idag att Ikea kommer att förstå att rapporten pekar på ett verkligt problem. Vi lyssnar på arbetarna och de berättar sanningen. Sedan informerar vi Swedwood, men istället för att samarbeta med oss hyr de in dyr antifacklig advokatbyrå och spenderar därmed stora pengar för att upprätthålla en osäker arbetsplats, säger Bill Street i ett pressmeddelande.

Är ni nöjda med utgången?

– Om arbetsförhållandena blir säkrare blir facket alltid gladare, säger bill Street till Smålandsposten.

Men han oroas ändå. Inte så mycket över maskiner och teknik.

– Det handlar om hur de behandlar de anställda och jag tror inte att de ändrar sig. Men vi ska kontrollera dem för det är inte acceptabelt hur de behandlar arbetarna, säger Bill Street.

I våras skrev Smålandsposten om tvisten vid fabriken. Bill Street berättade att facket i två år försökt förmå Swedwood att lösa problemen. Ha sa då att facket vill öppna en dialog för att den relativt nya fabriken ska lyckas. En viktig del i kritiken var att facket inte tilläts komma in och tala med arbetarna.

– De borde mycket klart och tydligt säga att facket är mycket välkommet. Men de vill inte införa den svenska modellen här, sa Bill Street då.

Annons

GS-facket har under hela tiden varit informerad om förhållandena vid fabriken och även stött sina kollegor.

Ordförande Per-Olof Sjöö:

– Detta är en lång historia och vi har påtalat arbetsmiljöproblemen för Swedwood som hela tiden sagt att det inte stämmer. Vi har inte kommit vidare men detta visar att det finns fog för farhågorna hos våra kollegor i USA.

Han berättar dock att en dialog med moderföretaget Ikea är på gång.

– Den lever och den får vi hoppas på för det har hållit på alldeles för länge därborta, säger Per-Olof Sjöö.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons