Annons
Nyheter

Jämställda pensionsvillkor på Försäkringskassan

I går enades facket och arbetsgivaren om ett nytt pensionsavtal på Försäkringskassan. Tidigare var rätten att gå i ålderspension från 60 års ålder vikt åt endast kvinnorna vid myndigheten. Nu är skillnaden mellan könen borttagen.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2006

Kvinnor som varit anställda vid Försäkringskassan sedan 1991 och hade fyllt 28 år hade tidigare rätt att gå i ålderspension från 60 års ålder. De män som uppfyllde samma villkor fick däremot inte gå i pension förrän vid 65 års ålder.

Könsdiskriminerande Nu är det, enligt Jämo, könsdiskriminerande inslaget i pensionsbestämmelserna, som härstammar från tiden innan myndigheten förstatligades i januari 2005, borttaget.

Annons

Uppgörelsen innebär också att rätten att gå i pension före ordinare pensionsålder begränsas för att till slut upphöra helt. Fram tills dess kommer övergångsbestämmelser att gälla för de 6 000 kvinnor som enligt det gamla systemet hade rätt att gå i ålderspension innan 65. Samma lösning gäller också för de cirka 1 000 män som är i samma situation.

Välkommet beslut Försäkringskassan i Kronobergs län har cirka 280 anställda som välkomnar beslutet.

- Det är många som har gått runt och väntat på detta. Man vill ju kunna planera sitt liv och när man ska gå i pension, säger Per Berggren, administrativ chef på Försäkringskassan i Kronobergs län, som känner till manliga anställda som nu kommer att utnyttja rätten till tidig pension.

För att kunna ta del av övergångsbestämmelserna ska man ha varit anställd vid Försäkringskassan sedan 1991 och vara född senast 1963.

Martin le Grand

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons