Annons
Nyheter

Klippans styrelse hotas av stämning

Aktiespararna är på krigsstigen mot Klippans styrelse efter avslöjandet av en hemlig revisorsrapport med varningar för kassabrist.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2006

I rapporten varnade Öhrlings PWC för att Klippan hade lagt fram en överoptimistisk budget och att det fanns överhängande risk för att kassan skulle vara helt tom om två månader.

Kan bli dyrt

Annons

Men detta nämndes inte i prospektet för nyemissionen på 198 miljoner i december. Detta kan stå styrelsen dyrt. Aktiespararna rasar nämligen mot företagets agerande. Organisationen överväger att kräva skadestånd av styrelseledamöterna för att de undanhållit information, som kunde ha påverkat aktieägarnas inställning till att satsa nya pengar för att rädda gamla i krisande Klippan.

Inget liknande exempel

- Det finns inte något liknande exempel från senare år. Men när Avesta skulle introduceras på börsen avslöjades felaktigheter i prospektet som medförde att hela emissionen inställdes, säger Gunnar Ek, ordförande i Aktiespararnas bolagskommitté.

Enligt honom ska man teoretiskt kunna riva den nyemission på 198 miljoner, som Klippan gjorde i december.

- Men det skulle innebära en katastrof med tanke på bolagets finansiella situation, säger Gunnar Ek.

Han vill gärna ta del av revisorsrapporten och få konstaterat om den är autentisk.

- Spridning av felaktiga uppgifter har förekommit förr. Det kan handla om att någon vill pressa ned en börskurs för att kunna köpa billigt eller vill hämnas för någon upplevd oförrätt.

Mycket olyckligt

I Klippans fall kom

offentliggörandet av revisorsrapportens varningar, sanna eller ej, mycket olyckligt.

Annons

- De som förhandlar om att köpa Klippans maskiner och fastighet i Mölndal vet att bolaget handlar under press. Men å andra sidan talar Nordeas tunga engagemang i Klippan för att banken borde tjäna på att stötta bolaget med likviditet,säger Gunnar Ek.

Klippans styrelse har vägrat att kommentera revisorsrapporten, men meddelade i onsdags att den fortfarande står bakom prospektet.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons