Annons
Nyheter

Mer till mjölkbönder efter ett starkt resultat

Ett starkt delårsbokslut har fått Skånemejeriers styrelse att besluta om en extra tilläggsbetalning till sina mjölkleverantörer. Höjningen blir 30 öre per kilo mjölk under resten av året.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2010

Tilläggsbetalningen innebär att Skånemejeriers bönder får i snitt 3,73 öre per kilo mjölk.

Företagets delårsbokslut för årets första åtta månader gav ett resultat på 51,1 miljoner kronor jämfört med 37,6 miljoner kronor för samma period i fjol.

Annons

– Vi har haft en mycket stark försäljningsutveckling för såväl färskvaror som för våra fruktdrycker. Det ger oss nu möjligheter att kunna betala våra ägare ett högre avräkningspris, säger Skånemejeriers vd Björn Sederblad.

Förutom tilläggsbetalningen får Skånemejeriers leverantörer 15 öre per kilo mjölk som en följd av försäljningen av Proviva AB till franska Danone. Pengarna betalas ut retroaktivt för perioden januari till och med september.

– Vårt avräkningspris kommer att vara mycket konkurrenskraftigt och våra ägare kan se fram emot en stark efterlikvid, säger styrelsens ordförande Anders Olsson.

Efter inbrytningarna med ursprungsmärkt mjölk i Småland och Blekinge går Skånemejerier också vidare med sin offensiv i Östergötland.

- Vi har börjat se oss omkring efter en lämplig plats för ett nytt mejeri och planerar för en expansion de kommande åren. Åtminstone 50 till 60 procent av färskmjölksmarknaden i Östergötland bör vara lokal, tycker Björn Sederblad.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons