Annons
Nyheter

Mindre stormvirke väntas blir kvar

Omkring en miljon
kubikmeter stormfällt virke, motsvarande i snitt 0,2 kubikmeter per hektar, väntas bli liggande kvar i Götalands skogar efter den 1 augusti. Det är mindre än vad som tidigare befarats men innebär ändå att åtminstone ett par miljoner kubikmeter levande träd kan dödas av granbarkborren de närmaste åren.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2006

I den senaste kvartalsrapporten över insektsläget efter Gudrun, som Skogsstyrelsen i går överlämnade till regeringen, påpekas att angrepp av granbarkborren inte kan undvikas efter en så stor stormfällning.

Men även om svåra angrepp hotar lokalt är förhoppningen att skadorna totalt sett ska kunna bli begränsade.

Annons

Hyggeskanter utsatta Så länge bara enstaka, utspridda träd skadas bedöms risken liten för massangrepp. Om grupper av träd börjar angripas ökar faran, men först när mer än 100 000 skogskubikmeter stående träd attackeras kan det talas om en insektshärjning, menar Skogsstyrelsen. Senast drabbades Kronoberg av en sådan i slutet av 1990-talet.

Särskilt träd i hyggeskanter är utsatta och bör granskas av skogsägarna, heter det i rapporten.

Vädret mycket viktigt Skogsstyrelsen utesluter inte skärpta regler om att söka efter angripna träd, upparbeta dessa och forsla ut dem ur skogen. Troligen blir en sådan skärpning i så fall inte aktuell förrän nästa år.

Osäkerheten över utvecklingen är dock påtaglig och mycket hänger på vädret.

Skriftlig information om vikten av att få ut kvarliggande virke har skickats till skogsägarna i stormområdet. Helikopterinventeringen har dessutom gett underlag till riktad information. I några fall har föreläggande om vite använts.

Lagbrott åtalas Och på sensommaren ska insatserna följas upp. Konstaterade lagbrott kommer att åtalanmälas.

I år gäller att i princip allt stormfällt granvirke ska vara upparbetat, utkört ur skogen och forslat till industrin senast den 15 juli.

Södra, Sydved och några andra företag har dock fått dispens till den 1 augusti för att hinna med transporterna.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons