Annons
Nyheter

Mjölkbönder i krismöte för att stoppa prisfallet

Flera sänkningar av betalningen för mjölken samtidigt som bränsle och foder bara blivit dyrare fick Arlas förtroendevalda i Småland och Blekinge att samlas till krismöte. Kravet till ledningen: Stoppa nästa aviserade sänkning av mjölkpriset.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2012

– Läget är mycket ansträngt, värre än 2009 då avräkningspriset senast sjönk rejält. Kostnaderna för allt från foder till bränsle är ju så mycket högre nu, säger Börje Olofsson, mjölkbonde i Höghult i Älmhults kommun och ordförande för Arlas Kronobergskrets.

– Alla mjölkföretagare har röda siffror nu. Allra jobbigast är det för de nyinvesterade bönderna, säger han.

Annons

På måndagen deltog han i ett krismöte med Arlas förtroendevalda även från Blekinge, Kalmar län, Öland och Jönköpings län.

– Det resulterade bland annat i att vi skickar en skrivelse till styrelsen och ledningen med krav på att nästa aviserade prissänkning i augusti inte får träda i kraft. Vi klarar inte mer, säger Börje Olofsson och utesluter inte att situationen kan leda till att representantskapet, hela Arlas högsta organ, kan behöva kallas in till krismöte.

Efter tre sänkningar av mjölkbetalningen i år får Arlas leverantörer nu 2,87 kronor per kilo. Och ytterligare en sänkning på fem öre har aviserats till augusti.

Som jämförelse kan nämnas att Arlabonden vid avregleringen för 20 år sedan fick omkring 3,25 kronor och att betalningen i fjol var uppe i 3,50.

– Samtidigt har kostnadssidan haft motsatt utveckling och den kombinationen är inte särkilt bra. Med tanke på torka och andra problem på olika håll i världen lär fodret dessutom bli än dyrare.

– Jämfört med i fjol innebär det att en mjölkbonde med en medelbesättning på 60 kor tappar uppemot 300 000 kronor i intäkter, det är mycket pengar när kostnaderna stigit så mycket, säger Börje Olofsson.

En viktig anledning till att mejerierna känt sig tvungna att sänka ersättningen är sjunkande världsmarknadspriser på mjölkpulver, bulkfetter och ost. Tillgången är större än efterfrågan.

– Det har dessutom blivit tydligare, ända sedan i höstas, att många väljer billigare produkter som handelns egna varumärken. Det har sänkt förtjänsten för mejerierna och oss bönder.

– Prognosmakare tror att vi nu är nere på botten och att överskotten ska vara borta i slutet av året. Men de har inte alltid haft rätt. Förra året spåddes att 2012 skulle bli minst lika bra som 2011, säger Börje Olofsson.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons