Annons
Nyheter

Mobilnätsjättar slås ihop

Stockholm (TT) Nokia och Siemens slår ihop sina enheter för mobilnät. Det nya bolaget ska utmana Ericsson om herraväldet på framtidens mobilmarknad.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2006
Om affären mellan Nokia och Siemens går i lås positionerar sig Nokia inför framtidens mobila multimediatjänster. Arkivfoto
Om affären mellan Nokia och Siemens går i lås positionerar sig Nokia inför framtidens mobila multimediatjänster. ArkivfotoFoto: 

Det nya bolaget Nokia Siemens Networks väntas bli verklighet vid årsskiftet, förutsatt att berörda konkurrensmyndigheter ger klartecken.

Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo meddelar att det nya bolaget satsar på en tvåsiffrig vinstmarginal redan för startåret, bortsett från om- struktureringskostnader, och man siktar på att växa snabbare än marknaden. Han räknar med att skalfördelarna ska få ner produktionskostnaden för telekomutrustning med fyra till fem procent. Förändringarna väntas innebära att den sammanlagda personalstyrkan på 60 000 anställda minskas med tio till 15 procent under en fyraårsperiod.

Annons

Perfekt passform Siemens och Nokia passar varandra perfekt, hävdar Nokias kommunikationschef Arja Suominen.

- Företagen har olika kunder och delvis olika produktutbud som kompletterar varandra, säger hon.

Hur ska den tyska och finska teknologin passa ihop?

- Visst finns det utmaningar, men det finns också hemskt bra möjligheter att skapa framtidsprodukter.

Hur ser ni på risken att Nokia efter affären upplevs som alltför starkt av kunderna?

- Nokias och Nokia Siemens kunder behöver inte vara rädda eftersom det här är en utmärkt möjlighet även för dem att få kvalitetsprodukter.

David Larsson, telekomanalytiker på IT Research, anser att Siemens kan bidra med stor teknisk kompetens och en stark position på Europamarknaden. Därmed får Ericssons systemverksamhet en tuffare utmanare. Han varnar dock för att ett alltför aggressivt Nokia kan stöta på bakslag.

Tätare kopplingar - Risken är att det blir lite Microsoftkänsla. Att marknaden och kunderna inte gillar att Nokia som är så stora på mobiltelefoner också blir stora på systemsidan, säger han.

Genom affären positionerar sig Nokia inför framtidens mobila multimediatjänster.

De kräver allt tätare kopplingar mellan utvecklingen av bärbara enheter och nät.

Annons

- Det är stora utmaningar på gång. Ur den aspekten är det bra att man blir en större aktör, då har man lättare att få in allt det här, säger Larsson.

Sammanslagningar Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg konstaterar att teknikutveckling och skalfördelar driver på konsolideringen bland nätverksleverantörer.

- I det sammanhanget är sammanslagningar naturliga och vi på Ericsson tror att starkare konkurrenter skapar en mer hälsosam konkurrens och tillväxt för branschen, säger han i en kommentar till affären.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons