Annons
Nyheter

Monika Elling är ny koncernchef på Poolia

Monika Ellings far skolade henne i rollen som företagsledare redan under ungdomsåren hemma i Fröseke. I går utsågs hon till ny koncern-vd för bemanningsföretaget Poolia och klev därmed in i den exklusiva skaran av kvinnliga chefer på börsnoterade företag.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2010
Monika Elling, med rötterna i Fröseke, utsågs under måndagen till koncern-vd för Poolia.
Monika Elling, med rötterna i Fröseke, utsågs under måndagen till koncern-vd för Poolia.Foto: 

Det finns bara en handfull kvinnor på vd-posten i ett börsnoterat företag i Sverige. Monika Elling är nu en av dem. Hon blev invald i Poolias styrelse i våras och rekryterades som vd när företrädaren Johan Eriksson sade upp sig från sin tjänst för ett par veckor sedan.

– Jag har väl inte tänkt så mycket på det, men det är klart att det är en snedvridning av samhällets resurser att inte låta fler kvinnor komma fram. Jag är övertygad om att det finns mycket kunnande som inte kommer till sin rätt, säger hon.

Annons

– Vad det beror på att vi har så få kvinnliga chefer på topposter i Sverige, det är väl en 10 000 kronorsfråga... Svaret kanske är att det kan ses som riskabelt att satsa på en kvinna när man inte är van vid att arbeta med tjejer. Den dagen vi får en naturlig andel kvinnor på höga poster blir det kanske fler kvinnor på vd-poster.

Monika Elling är 48 år och bosatt i Stockholm med sambo och två barn. Hon har under en rad år haft tjänster inom tjänstesektorn både inom landet och utomlands. Närmast kommer hon från jobbet som finansdirektör och region- chef på Intrum Justitia. Hon har också arbetat på bland annat Arrow Lock Group i USA. Sin karriär grundlade hon via maskiningenjörstudier på Teknikum i Växjö och därefter civilekonomstudier vid Handelshögskolan i Stockholm och MBA-studier vid McGill University i Kanada.

Men den kanske viktigaste skolningen fick hon av sin far, Uppvidingeprofilen Gunnar Elling. Han var i många år ägare till och vd för familjeföretaget Fröseke Möbler. Monika Ellling växte upp i disponent-villan i Fröseke, i sydöstra hörnet av Uppvidinge kommun, och kunde på nära håll följa skötseln av ett företag.

– Jag är nog mest lik min mamma Ann, som person. Hon är full av energi och jag förstår inte hur hon hunnit med allt hon gjort! Pappa har betytt mycket för min utbildning. Han tog med mig redan som barn upp till fabriken och visade mig var utlastningen fanns, var den inkommande posten hamnade och så vidare.

Genom åren lärde han henne på olika sätt att tänka som en företagsledare.

– När jag gick på Teknikum i Växjö kunde han ringa och säga: Monika, jag har ett litet problem här. Hur skulle du göra i den här situationen? Och så sa han att han skulle ta till sig det jag sagt. Det var naturligtvis ett sätt för honom att skola mig.

Att jobba som vd för Poolia beskriver hon som ”häftigt”.

– Tjänsteföretag är ju häftigt att jobba med eftersom det är människor som så att säga gör företaget varje dag. Poolia är ännu häftigare eftersom vi är specialiserade på kvalificerade tjänstemän och att dessa kan göra karriär inom Poolia.

Poolia startades 1989 av Björn Örås. I dag är företaget verksamt med uthyrning av kvalificerade tjänstemän inom en rad olika branscher och med sex dotterbolag: Ett landsbolag i Sverige, Storbrittanien, Tyskland, Finland respektive Danmark, samt Dedicare, som är inriktat mot vårdbranschen.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons