Annons
Nyheter

Nibe länets mest hållbara bolag

Företaget som hjälper andra komma bort från oljeberoende och bli miljövänliga i sin uppvärmning har nu också blivit Årets hållbarhetsbolag i Kronoberg:
- Vi blev både överraskade och glada, säger Gerteric Lindquist, vd vid Nibe Industrier i Markaryd
Nyheter • Publicerad 4 januari 2006
Stefan Johansson, kundtjänstchef på Folksam. Arkivfoto
Stefan Johansson, kundtjänstchef på Folksam. ArkivfotoFoto: 

Just Nibe pekas ut av Folksam som länets bästa börsbolag med ett hållbarhetsbetyg satt efter sjuktal, könsfördelning och klimatarbete.

- Vi tror att detta kan vara ett sätt driva utvecklingen framåt och det är i linje med vår vision som försäkringsbolag att sikta mot ett långsiktigt hållbart samhälle, förklarar Stefan Johansson, kundtjänstchef vid Folksam Småland.

Annons

Folksam vill lyfta fram goda exempel och få andra att satsa mer på hälsa, jämställdhet och klimat.

Och i Kronoberg är det

Nibe som lyckades bäst under år 2005. Företaget fick snittbetyget 3,16 av 5 möjliga.

Det som drog upp Nibes poäng var just klimatbetyget, 5,0.

Värmepumpar

Kontoren vid Nibe värms upp genom värmepumpar. Tillverkningsenheterna skall också värmas upp så framöver, men fortfarande är det gas och olja som står för energin till uppvärmning och tekniska processer där:

- Men vi har redan tagit bort 85 procent av vår tidigare oljeanvändning och skall komma ner lägre.

Men om ni nu är ett företag som säljer just olika värmepumpar som tar energi från uteluft, frånluft och berg- och markvärme kunde man tänka sig att ni också haft sådan uppvärmning redan i industrilokalerna?

- Nu är det inte helt okomplicerat att sätta in värmepumpanläggningar i stora industrilokaler. Därför har vi en del olja, 15 procent, kvar. Men vårt mål är att helt komma bort från oljeberoendet, så om tre-fyra år har vi nog ingen olja alls här hos oss, lovar Gerteric Lindquist som ser vinster både för klimatet och företagets kassa då oljan kan tas bort helt. Några större problem med sjuktalen har man inte heller vid Nibe. Siffran hamnar på cirka 5 procent och där ingår både kort-och långtidsfrånvaro.

Sämre är det med jämställdheten som också är en parameter för Folksams betygsättning. Betyget är 0,97 av 5 möjliga:

Annons

- Av tradition har vi klart färre kvinnor än män vid tillverkningen, vilket drar ner betyget. Några fler finns vid monteringen och klart fler vid kontoret.

Snittbetyget för alla 228 granskade företag i landet är 2,55.

Högst betyg fick bioteknikföretaget Q-Med med 4,13.

Stefan Leo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons