Annons
Nyheter

Ny jobbsatsning för nya svenskar

Fler nytillkomna invandrare måste ut i arbete mycket snabbare. I Kronobergs län ska man därför börja med ett projekt för detta ändamål.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2006

Det tycker Ams och det tycker kommun- och landstingsförbundet, SKL, som tillsammans initierar det treåriga integrationsprojektet i tre försökslän. Förutom Kronoberg är det Stockholms och Skåne län.

Ams har tagit fram tio miljoner kronor för försöksverksamheten och i nästa vecka ska en nybildad styrgrupp ha sitt första möte. I den ingår länsarbetsdirektör Birgitta Johansson från Växjö.

Annons

"Mycket flexiblare"

Meningen är att arbetsförmedlingarna tillsammans med kommunerna ska arbeta på otraditionella sätt att få ut nyligen kommunplacerade invandrare, som fått sitt permanenta uppehållstillstånd och är redo för att ta jobb.

- Vi kommer att bli mycket flexiblare när det gäller att hantera regelverket, ta kontakt mycket tidigare med de kommunplacerade och försöka se till att de exempelvis kan varva svenskundervisning med jobb, säger Johnny Ahlqvist, direktör för Ams avdelning för samverkansfrågor.

Skälet bakom satsningen är främst att snabbt kunna integrera den stora kullen nytillkomna som fått uppehållstillstånd i höst och i vinter under den tillfälliga asyllagen. Dessa beräknas vara ungefär 23 000 personer i hela landet.

Erfarenheter från litet län

Att Kronobergs län kommit med i försöket beror på att man ville ha erfarenheter från ett litet län på landsorten att jämföra med de båda storstadslänen. Men också för att man i Kronoberg har ett mycket utvecklat samarbete mellan myndigheterna sedan länge såväl på det regionala som på det kommunala planet.

I länet finns för närvarande 748 utrikesfödda från utanför Norden som är anmälda som arbetslösa vid förmedlingarna. Det är drygt elva procent av alla arbetslösa här.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons