Annons
Nyheter

Ny vd utsedd för BKH

- Ett spännande jobb i en spännande tid för husdjursföreningarna.
Anders Valegård, ledarskapsutvecklare från Nacka, ser fram mot att få leda Blekinge Kronobergs Husdjurstjänst, BKH. Den 1 maj tar han över som vd.
Nyheter • Publicerad 15 april 2004

BKH:s styrelse har sökt ny vd

sedan Olof Persson för några månader sedan gav besked om att han lämnar posten för motsvarande befattning på Skånesmin. Av 25 sökande föll valet till slut på 52-årige Anders Valegård.

Annons

- En spännande och ambitiös person med diger meritlista. Han kan fortsätta satsningen på att lyfta personalen och skapa en positiv anda som kan smitta av sig till hårt pressade bönder. Bland annat hoppas jag att han driver på rådgivningen kring utfodringen, det är alldeles för stor spännvidd i gårdarnas avkastning i dag, säger Per Brunberg, BKH:s vice ordförande.

- Det gäller att gjuta mod i bondekåren. Ingen tjänar på att någon lägger av. Får inte mejerierna fram nog med råvara sätter det bara ytterligare press på mjölkpriset, säger han.

Gick med vinst

Och Anders Valegård kommer till den enda delen av landet där koantalet inte minskat det

senaste året trots att antalet bönder även här blivit färre. BKH är en av de mindre husdjursföreningarna i landet men var samtidigt en av få som gick med vinst förra året, närmare bestämt 1,2 miljoner kronor.

Avvisat inviter

Trots sin relativa litenhet har BKH envist avfärdat alla inviter om fusioner som annars präglat branschen de senaste åren. Däremot är samarbetet med grannföreningarna ganska omfattande.

- Jag är enig med styrelsen om att det krävs samarbete för att kunna ge god service till medlemmarna. Nu gäller att det att tillsammans med personalen utveckla BKH ytterligare. Min uppgift blir i mycket att bygga vidare på det som Olof Persson skapat, det har ju gått bra, säger Anders Vedegård.

Rötter i Åtvidaberg

Han är agronom och har sina rötter på en bondgård i Åtvidaberg. Han har tidigare jobbat på EWOS, tillverkare av bland annat mineralfoder till jordbruket. De senaste åren har han ägnat sig åt ledarskapsutveckling på ett utbildningsföretag.

Annons

Han bor i Nacka ihop med hustrun Margot. De två barnen är utflugna och det öppnar för att de bosätter sig i Växjö så småningom.

- Vi kommit till ett läge när vi kan flytta utan större problem, konstaterar Anders Valegård, som kommer att presenteras vid BKH:s stämma i Växjö den 28 april.

Då ska dessutom föreningen få en ny ordförande. Lars-Göran Svensson, Kvarnatorp, Virestad, har beslutat sig för att avgå efter 12 år på posten.

BKH har ett femtio-tal anställda och ägs av 1 400 medlemmar, varav omkring 400 är mjölkbönder.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons