Annons
Nyheter
Samma dag som Södra gav besked om att hela vinsten ska tillbaka till medlemmarna startade ett nytt, småländskt stormuppror.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2006
Willy Uvebrant.
Willy Uvebrant.Foto: 

Kravet på återbäring riktas både till Södra och privata skogsbolag.

Willy Uvebrant i Agunnaryd, tidigare en pådrivare för att staten skulle betala ut den så kallade femtiolappen, är en huvudperson även bakom det nya upproret.

Annons

Det stöds av Länsbygderådet Kronoberg, Småbrukarnas länsförbund och LRF:s lokalavdelning i Agunnaryd.

På en hemsida kräver skogsbönderna att industrin rakt över ger en efterbetalning på 100 kronor kubikmetern för timmer och 60 kronor för massaveden. Trots att det finns en affärsuppgörelse pekar upprorsmakarna på att det även finns en moralisk aspekt och det orimliga i att bara en part får bära fördyringar efter en naturkatastrof.

Budskapet är att det med facit i hand visat sig att skogsägarna fått stå för kostnaderna och att industrin tagit hem vinsterna.

De stormdrabbade, som nu vill pressa alla bolag som köpt stormvirke till ytterligare ersättning, kräver offentliga och snabba svar.

Det påpekas att de virkesköpande bolagen bör tänka sig för med tanke på framtida relationer när nytt virke ska avverkas.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons