Annons
Nyheter

Pappers rasar mot Korsnäs uppsägning av sex anställda

Korsnäs smutskastar trotjänare. Det anser Pappers förbundsmöte, som i går antog ett skarpt uttalande till stöd för de sex uppsagda arbetarna vid företaget.
Nyheter • Publicerad 3 april 2004
Benny Karlsson.
Benny Karlsson.Foto: 

Papper anser att ledningen för Korsnäs AB och Skogsindustrierna har författat ett rent ärekränkande dokument inför förhandlingarna i Arbetsdomstolen. Som skäl till uppsägning anges sjukdom och sjukfrånvaro, föräldraledighet, brister i kompetens och en mängd nedsättande personomdömen.

- Det är fruktansvärt att någon kan behandla sina anställda så, säger Benny Karlsson, ordförande för Pappers på Klippan i Lessebo.

Annons

Rätt reglerad i lag

Han framhåller att rätten till sjukledighet och föräldraledighet är reglerad i lag och avtal och att Korsnäs bortser från allt som sagts och skrivits om vikten av kompetensutveckling.

- Det här är ett exempel på att arbetsgivaren inte bryr sig om det centrala avtalet på den punkten. Man kan undra vilken kompetens de inblandade cheferna själva besitter, säger Benny Karlsson.

Hans tankar går nu både till de uppsagda och deras familjer.

- Jag lider med dem och kan sätta mig in i situationen, säger Benny Karlsson.

För några år sedan blev han avskedad, anklagad för bedrägeri och övertidsfusk, men stod på sig med helhjärtat stöd stöd av Pappers. Den blev en jobbig histroria som slutade med en för Klippan mycket dyr förlust i Arbetsdomstolen.

Sex trotjänare

I Korsnäsfallet har de sex uppsagda lång anställningstid. De har haft ansvarsfulla arbetsuppgifter, lärt upp nya förmågor, beordrats till övertid och alltid ställt upp när det krävts. Enligt Pappers skulle de omöjligt kunna hamna på en uppsägningslista om turordningen hade följts.

- Om Korsnäs får rätt i Arbetsdomstolen har Lagen om anställningskydd satts ur spel, säger Benny Karlsson.

Huvudägaren svarar inte

Annons

I vintras skrev 19 avdelningar inom Pappers i södra Sverige till Kinneviks huvudägare Cristina Stenbeck. De bad henne att agera för att arbetsro och fruktbart samarbetsklimat ska kunna återuppstå vid Korsnäsverken.

- Men vi har inte fått något svar.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons