Annons
Nyheter

Rekordpriser på skogsfastigheter

Priserna på skogsfastigheter har fortsatt uppåt. Året efter Gudrun steg priserna i Götaland med i genomsnitt sju procent till 322 kronor per kubikmeter skog. Det är nytt rekord. I Kronoberg låg dessutom prisnivån ofta än högre.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2006

- Det finns ett stort sug efter skogsfastigheter. Efterfrågan är större än utbudet och det gör att priserna drivs upp, säger Katarina Ankarling, chef för LRF Konsult Skogsbyrån i Kronoberg.

LRF Konsults prisstatistik visar att genomsnittspriset för skog i Götaland steg till 322 kronor jämfört med 300 kronor året innan. För landet som helhet blev snittet 244 kronor.

Annons

Normal höst

- De första månaderna efter Gudrun var det stiltje. Men sedan ökade utbudet igen och hösten var ganska normal. De som tidigare bestämt sig för att sälja bjöd ut sina fastigheter, inte minst för att priserna höll i sig, säger Katarina Ankarling.

Och det finns en hel del som talar för fortsatt höga priser - även om räntorna stiger.

- Visst kan det påverka om de stiger mycket, men historiskt är de nu på en väldigt låg nivå. Och köparna ser skogen långsiktigt som en stabil placering, säger Katarina Ankarling.

- Dessutom får skogsägarna loss en hel del pengar nu. Många vill investera i skogsmark och ser möjligheterna att utöka arealen, säger hon.

För den som får försäkringsersättning finns möjligheten att placera pengar i en ersättningsfond att användas just för köp av mer mark.

Ingen skatt

- Pengarna kan sättas av utan att tas upp till beskattning och får stå inne i tre år. Om ingen ny mark hittats då, trots att man aktivt letat, kan dispens sökas för tre år till. Men har inte pengarna använts till köp efter sex år ska pengarna beskattas, dessutom med ett tillägg, förklarar Katarina Ankarling.

Att det statliga stödet klarnat betyder en hel del.

Klarare regler

Annons

- Men det påverkade inte utbudet i fjol, de sista pusselbitarna föll ju inte på plats förrän strax före jul. Däremot är det skönt att spelreglerna klarnat och alla vet vad som gäller, säger Katarina Ankarling.

För fortsatt höga fastighetspriser talar också att skogsindustrin tror på ljusare tider framöver och att intresset växer hos en ny kategori spekulanter där livsstilen väger tyngre.

- Framför allt danskar visar allt större intresse för mindre skogsgårdar med enklare boende och möjligheter till jakt och fiske. I Kronoberg märks danskarnas intresse mest i de västra delarna kring Ljungby, säger Katarina Ankarling.

Speciell skogskänsla

Den vanligaste köparen är annars fortfarande någon som redan äger skog i närheten av den fastighet som är till salu.

I Kronobergs län ligger skogspriserna oftast något över genomsnittet för hela Götaland.

- Det handlar delvis om tradition och att det finns en speciell känsla för skog här, säger Katarina Ankarling.

Läget har stor betydelse

Men ibland kan naturligtvis priset hamna under snittet också. Läget spelar en stor roll.

Nära större tätorter värderas boendet högre och är det sedan strandrätt drivs priserna upp. På sådana fastigheter där virkesförrådet är ganska lågt kan priset räknat per kubikmeter skog bli ett par hundralappar över snittet.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons