Annons
Nyheter
Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 1,75 procent.
Beslutet fattades under torsdagens penningpolitiska möte och offentliggjordes på fredagsmorgonen. Reporäntan har legat oförändrad sedan juni i fjol, då den sänktes med en halv procentenhet.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

"I inflationsrapporten i december var bedömningen att den internationella tillväxten i år och under de kommande åren skulle bli god men avta något. Den nya information som inkommit sedan dess tyder på att utvecklingen blir något starkare än väntat”" skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Banken pekar på att flera konjunkturindikatorer tyder på en starkare utveckling framöver än väntat.

Annons

"En viss upprevidering av prognoserna för BNP-tillväxten såväl 2005 som 2006 kan därför vara motiverad", skriver Riksbanken.

Ljusare arbetsmarknad

Situationen på arbetsmarknaden ser enligt Riksbanken nu ut att ha ljusnat något. Banken pekar på att antalet sysselsatta ökar och antalet nyanmälda lediga platser har fortsatt att stiga. Däremot har antalet arbetade timmar utvecklats överraskande svagt och produktivitetstillväxten i näringslivet är därför starkare än beräknat, enligt Riksbanken.

"Det tyder på att kostnadstrycket framöver blir dämpat trots en högre tillväxt i produktionen", heter det i pressmeddelandet.

Riksbanken bedömde i december att inflationen gradvis skulle stiga framöver och närma sig målet två procent, i takt med att resursutnyttjandet stiger. Banken räknar med att inflationen kommer att stiga i linje med den tidigare prognosen.

Varnar för bostadsmarknaden

"Med den information som idag finns tillgänglig är därför en uppgång i reporäntan rimlig, ungefär på det sätt som marknaden de senaste veckorna förväntat sig", skriver Riksbanken.

Banken höjer också ett varningens finger för utvecklingen på bostadsmarknaden:

"Liksom tidigare finns det även anledning att beakta att hushållens skuldsättning och huspriserna fortsätter att stiga snabbt."

Nye riksbankschefen Stefan Ingves kommer enligt pressmeddelandet inte att närvara vid förmiddagens presskonferens om räntebeslutet. /TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons