Annons
Nyheter

Skånemejerier blir franskt

Skånemejerier blir franskt. Vid en extrastämma på måndagen röstade ägarna ja till att bli uppköpta av franska mejerijätten Group Lactalis.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2012
Går allt i lås kan Skånemejerier bli franskt från den 1 mars, säger vd Björn Sederblad. Nuvarande koncernledning ska fortsätta att leda verksamheten under minst ett halvår.
Går allt i lås kan Skånemejerier bli franskt från den 1 mars, säger vd Björn Sederblad. Nuvarande koncernledning ska fortsätta att leda verksamheten under minst ett halvår.Foto: 

Med 35 röster för och sju emot godkände medlemmarna en försäljning av kooperativa Skånemejerier till det privatägda Lactalis. Formellt gällde omröstningen de stadgeändringar som är nödvändiga för att affären ska kunna ros i hamn.

Nu ska EU:s konkurrensmyndigheter pröva affären. De fortsatta förhandlingarna ska vara avklarade till den 23 januari då ett avtal som omfattar mjölkleveranser under tio år ska ligga klart.

Annons

Skånemejeriers vd, som förklarat att det var köpeskillingen på 1,085 miljarder kronor som avgjorde valet av Lactalis, trots att andra aktörer tidigare visat intresse, säger nu att det inte återstår några stora frågor att lösa, däremot flera nog så viktiga detaljer.

Motståndarna till affären har dock menat att prislappen är för låg och att det finns för många oklarheter i det komplicerade avtalet.

Men Björn Sederblad menar att det blir ett lyft för mjölkböndernas lönsamhet.

– Det är första gången en bonde för bra betalt för sitt företag. Samtidigt ändras spelreglerna på mjölkmarknaden så att Skånemejeriers varumärken säkras.

Att familjeägda Lactalis beskrivits som ett slutet företag ser han snarast som en fördel.

– Öppenhet kan hämma och i kooperationen finns en tröghet som inte finns i Lactalis, säger han.

Bonden ska garanteras ett mjölkpris som är minst lika högt som marknadsledaren i Sverige, det vill säga Arla Foods.

Skånemejeriers ordförande Anders Olsson menar att den ekonomiska föreningen kommer att ha stor makt över frågor som vinstfördelning och avräkningspris även efter en försäljning.

Detta trots att den då blir en ren producentförening med uppgift att leverera mjölk till Lactalis.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons