Annons
Nyheter

Skånemejeriers offensiv fortsätter med tillökning

Skånemejeriers offensiv fortsätter. Nu vässar koncernen sin konkurrenskraft även när det gäller försäljning till storhushåll i hela Sverige. Detta genom bildandet av ett nytt bolag ihop med Wernersson Ost, ägt av norska mejerikoncernen Trine.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2010

Sedan Skånemejerier nyligen gjort en ny inbrytning i Arlaland genom köpet av Östgöta Mjölk lovade vd Björn Sederblad i Smålandsposten att det snart skulle komma mer. Det dröjde inte länge. Och även nu handlar det om en marknad där Arla är störst.

Därmed fortsätter Skånemejerier att röra om i det tidigare så cementerade mejerilandskapet där företaget tidigare i år värvat över drygt tio nya mjölkleverantörer från den del av Kronoberg som tidigare var vikt för Arla. Försäljningen av spårbar Kronobergsmjölk är redan igång i butikerna.

Annons

– Det nya försäljningsbolaget är vårt nästa steg för att komma åt tillväxteffekter och tjäna mer pengar så att vi kan erbjuda högre avräkningspris till våra leverantörer. Trine blir en viktig nordisk partner, säger Björn Sederblad.

– När två starka ägare som Skånemejerier och Trine satsar på ett gemensamt bolag för storhushållskunder skapas en ny stark aktör med en tydlig position på marknaden, säger han.

Skånemejerier med 3 miljarder kronor i omsättning är en av landets ledande leverantörer av mjölk, ost och matlagningsprodukter. Wernesson Ost med drygt 600 miljoner kronor i omsättning är en av Nordens ledande ostgrossister och importör av specialost.

Det nya bolaget under namnet Skånemejerier Storhushåll AB får en mejeriportfölj med 500 artiklar, varav många kända varumärken. Wernesson tillför omkring 200 sorters olika ostar till Skånemejeriers utbud.

Ett realistiskt mål anses vara att ta 40 procent av en marknad där Skånemejerier i dag har 15 procent. Hela Sverige blir verksamhetsområdet där storhushåll som kommuner, landsting och restauranger är kunder.

– Arla är i dag störst tillsammans med ett antal grossistföretag som även erbjuder sådant som frukt och grönt. Grossisterna blir nu både samarbetspartner och konkurrenter, konstaterar Björn Sederblad.

– Skånemejerier Storhushåll får ett brett utbud av till exempel juice, mjölk, fil och ostar. Och det är spännande att vi nu kan erbjuda lokal, spårbar mjölk i våra anbud till kommunerna i Kronoberg, säger Björn Sederblad.

– Arla är störst på den här marknaden tillsammans med ett antal grossistföretag som även erbjuder sådant som frukt och grönt. Grossisterna blir nu både samarbetspartner och konkurrenter, konstaterar Björn Sederblad.

– Vi tror stenhårt på det här och räknar med att kunna ta 40 procent av marknaden. I dag har Skånemejerier omkring 15.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons