Annons
Nyheter

Södra ger Klippan lugn och ro

Södra har ifrågasatt Klippans ödesdigra affärer i Skottland, men driver inte saken nu.
- Det bolaget behöver är lugn och ro, säger chefsjurist Magnus Söderlind.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2006

Södra var särklassigt största fordringsägare när Klippan ställde in betalningarna i fjol. Leverantörerna erbjöds ett ackord på 37 procent, vilket innebar att de fick avstå från 126 miljoner och Magnus Fagerlind hade synpunkter på Klippans balansräkning.

Han ville också veta om Klippans affärer i Skottland med Inveresk hade gått rätt till och hur mycket de hade kostat Klippan. Den springande punkten var att Jan Bernander och Stefan Lersten var huvudägare i såväl Klippan som Inveresk. De räddade därmed egna pengar när Inveresk räddades från konkurs med hjälp av pengar från Klippan, som tog över driften av Caldwells.

Annons

Advokatuppdrag

Som vi berättade i går har en advokat på uppdrag av rekonstruktören Guy Lofalk benat ut turerna kring Caldwells, som kostade Klippan kring 100 miljoner kronor. Men Södra har inte fått någon redogörelse.

- Klippans nya styrelse har ännu inte tagit ställning till om delar av den gamla styrelsen ska krävas på skadestånd, säger Magnus Söderlind.

Om Klippan den vägen skulle få in pengar skulle Södra och övriga förlorare på ackordet kunna kräva sin andel.

- Men vi har inte bråttom. Det Klippan behöver nu är lugn och ro så att bolaget kan ta hand om kunderna och producera, säger Magnus Söderlind.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons