Annons
Nyheter

Södra gör förlust på en halv miljard

Svag internationell konjunktur och stark krona slår hårt mot Södra. Resultatet för årets tre första kvartal blev en storförlust på 588 miljoner kronor, en försämring med drygt 1,3 miljarder kronor jämfört med samma period i fjol.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2012

Den dåliga efterfrågan på den för koncernen så betydelsefulla Europamarknaden förklaras bland annat med oklarheterna kring eurons framtid. Produktionen i Södras industrier har dessutom minskat på grund av marknadsstopp under början av året.

Södra har tagit beslut om en rad åtgärder. Förra månaden varslades till exempel 260 personer i den svenska verksamheten om uppsägning. Alla verksamhetsområden berörs och fackliga förhandlingar är igång. I Norge är det tänkt att massabruket Folla ska stängas den 1 november. Verksamheten vid sågverken har också gåtts igenom. Frågan är när det vänder?

Annons

– Vi ser att åtgärderna och besparingarna vi beslutat om börjar ge viss effekt och de kommer att ge än mer nästa år. Men vi tror ju inte att problemen med valutan löser sig på kort sikt, konjunkturutvecklingen kan nog ta lite tid, säger informationsdirektör Magnus Berg.

Han ser ingen vändning i sikte under årets sista kvartal. Trots åtgärderna blir hela 2012 ett väldigt dåligt år.

– På massasidan ser vi dock tendenser till förbättringar. En prishöjning har genomförts nu i oktober och vi tror att det kommer fler under vintern, säger han.

Om det finns ljusglimtar för massan, speciellt som världslagren ligger på en gynnsam nivå, är det fortfarande en tuff uppförsbacke för sågade trävaror.

– Tyvärr är utvecklingen för sågverken fortsatt väldigt svag. En hel del har dock gjorts för att stärka konkurrenskraften och lönsamheten. Varje enskild anläggning har haft ett eget åtgärdsprogram att genomföra.

Den nya storsågen i Värö forsätter dock att ställa till det ekonomiskt.

– Det är tufft för alla sågverken, men i Värö ligger vi efter tidsplanen och först till nästa sommar kan den skiftgång starta som krävs för effektiv produktion.

Avkastningen på sysselsatt kapital, som för de första tre kvartalen i fjol låg på 11 procent, var negativt för samma period i år. Men målet på 10 procent ligger kvar.

– Det är det långsiktiga målet som ägarna satt upp. Det når vi naturligtvis inte i år, men tittar vi på de senaste fem åren har det klarats i snitt.

Är fler åtgärdsprogram på gång?

Annons

– I dag är inget på gång som jag kan berätta om. Nu ska det som redan beslutats genomföras, det tar sin tid, säger Magnus Berg.

Hur länge klarar Södra att köra med så röda siffror?

– Vi är ett väldigt solitt företag. Ägarna har sagt att vi ska ha en soliditet på minst 50 procent för att klar alla konjunktursvängningar, nu ligger den på nästan 60. Det är en oerhört stark balansräkning, så vi står väl rustade för att klara lågkonjunkturen. Det är för sådana här situationer vi byggt upp en finansiell styrka. Att konjunkturen går upp och ner får vi leva med, säger Magnus Berg.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons