Annons
Nyheter

Styrelseledamot i Boss Media misstänks för mutbrott

Svenska Spels tidigare vd Meg Tivéus misstänks för bestickning och mutbrott.
Överåklagare Christer van der Kwast har inlett en förundersökning.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2006
Meg Tivéus. Foto: PRB
Meg Tivéus. Foto: PRBFoto: 
Björn Nordstrand. Foto: PRB
Björn Nordstrand. Foto: PRBFoto: 

Bakgrunden till förundersökningen är att Svenska Spel under Meg Tivéus ledning har köpt upp olika tekniska lösningar och programvaror för Internetspel från företaget Boss Media AB. Affären ska inte ha skett enligt lagen om offentlig upphandling.

Sitter i styrelsen

Annons

En kort tid efter det att Meg Tivéus slutade som vd 2004 blev hon konsult för Boss Media och sedan också styrelseledamot.

Christer van der Kwast skriver i sitt beslut om förundersökning att det finns anledning att "anta att Meg Tivéus erhållit otillbörlig belöning för sin tjänsteutövning som vd i Svenska Spel AB genom de uppdrag hon erhållit av Boss Media AB".

"Ett kap"

- Helt barockt, säger Boss Medias styrelseordförande Björn Nordstrand.

- Jag har inte erbjudit henne någonting. Jag har känt Meg i 15 år, hon ska sluta på Svenska Spel och jag ringer upp och frågar om hon ska börja hos oss. Vi har gjort ett kap, hon har ett aktuellt kunnande som är sällsynt i Sverige. Hon kan väl inte sitta i karantän först innan man anställer henne.

Vill ha undersökning

- Vi som samarbetspartner måste också utgå ifrån att Svenska Spel vet om de ska använda lagen om offentlig upphandling eller ej. De har uppenbarligen gjort den tolkningen att de som aktiebolag inte behöver hålla sig till den lagen.

Till Rapport säger Meg Tivéus att hon välkomnar en förundersökning och att den kommer att visa att hon inte begått något fel.

"Allvarlig anklagelse"

Hon anser att det är en allvarlig anklagelse och en prejudicerande fråga och att hon ska kunna använda sina erfarenheter från ett jobb i det nästkommande.

Annons

Att affären inte skulle ha skett enligt lagen om offentlig upphandling förklarar Tivéus med att Svenska Spel inte lyder under den lagen.

Finns styrelsebeslut

- Det finns ett styrelsebeslut på det, säger hon till TT.

Nu kommer Meg Tivéus att koppla in en advokat.

Riksdagsledamoten Gunnar Axén (m) skrev till Riksrevisionen i slutet av förra året och begärde att revisionen skulle granska relationerna mellan Boss Media och Svenska Spel.

Han pekade på att bolagen vid flera tillfällen gjort affärer med varandra. Han anser att det är bra att en förundersökning har inletts.

- Det skulle vara jättebra om vi kunde få en rättslig prövning, säger han.

Ann-Marie Linderås

Annica Jönsson

Annica Jönsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons