Nyheter

Utökad hyvling ger nya jobb i Långasjö

Med ökad lönsamhet i sikte fortsätter Södra satsningen på ökad vidareförädling vid sågverket i Långasjö. Nu ska fyra nya medarbetare rekryteras för satt skruva upp hyvlingskapaciteten ytterligare.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2013

Vid anläggningen i Långasjö finns tre hyvlar som kör tvåskift. En körs nattetid.

– Genom att öka bemanningen med fyra personer kan vi hålla igång två av tre hyvellinjer samtidigt även nattetid, säger platschef Ola Bjelkvik.

– I och med driftsökningen kan vi hyvla en större andel av det vi själva sågar men också köpa in trävaror som kan hyvlas här från Södras övriga sågverk, säger han.

Ökning av hyvlingsproduktionen ska ske från mitten september. Innan de nya medarbetarna kan vara på plats ska personalbehovet lösas med visstidsanställda.

Efter nyanställningarna kommer sågverket i Långasjö att ha 129 tjänster.

– Det är marknadens behov som ligger bakom satsningen, den vill ha mer hyvlat. Den ligger också i linje med vår egen strategi att få upp lönsamheten. Vi försöker hela tiden hitta nya lönsamhetshöjande åtgärder.

– Detta är ett jättekul steg när sågverksbranschen har det tufft och känns bra att Långasjösågen gått plus varje månad det senaste halvåret, säger Ola Bjelkvik.

De senaste åren har det investerats en hel del vid sågverket i Långasjö som är det tredje största av Södra Timbers elva anläggningar. I fjol togs en ny stor pannanläggning i drift och för knappt ett par veckor sedan ökades graden av vidareförädling när en målningslinje för klädselbrädor togs i bruk.

Råvaruanskaffningen ser han inte som något problem för tillfället

– Tillgången har balanserat sig igen. Vi får in det timmer vi behöver och har dessutom ett relativt stort bilvägslager. Det känns som om Södra Skogs produktion kommit igång bra efter semestern.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.