Annons
Nyheter

Växjö vill inte ha gratis utrustning

Utrustning för flera miljoner kronor som använts för att hjälpa strömlösa hushåll efter stormen Gudrun delas nu ut gratis till flera kommuner.
Intresset har varit stort men inte i Kronoberg där enbart Ljungby valt att nappa på erbjudandet.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2006

När Gudrun drog fram köpte elbolaget Eon in mindre elverk och gasolkaminer för ett värde av fem miljoner kronor. Utrustningen användes för att hjälpa strömlösa hushåll i väntan på att elnätet skulle repareras, och förra året fick Eon en förfrågan från Räddningsverket i Osby om de inte kunde tänka sig att överlåta utrustningen.

- Vi tyckte det var bättre att de som hade vanan att hantera maskinerna förfogade över dem, säger Per Hammar på Eon.

Annons

Räddningsverket i Osby fick som de ville och ett utskick gick i november ut från Eon till berörda kommuner.

Hämtat utrustning Snabbt visade 35 kommuner intresse och 25 har redan varit och hämtat utrustning. Men från Växjö har Eon inte hört någonting.

- De tillsatte en grupp och den har haft ett halvår på sig att svara. De har till sista juni på sig, sen kommer vi ge den sista utrustningen till kommuner som redan varit och hämtat materiell en gång, för det är många som vill ha mer, säger Per Hammar.

Men Eon kommer få ett nej från Växjö. Bo Tenland på kommunledningskontoret berättar att han skickade ett svar i torsdags.

- Det var inget lätt beslut utan det stod och vägde. Men att hålla utrustning på lager är inte gratis och summan av våra insatser skulle överväga nyttan, säger Tenland, som också antyder att ansvarsfördelningen om vem som ska tillhandahålla el vid en kris var en annan, om än mindre, anledning.

- Vi ska se till att all samhällsviktig verksamhet fungerar i en kris, men vi kan inte skaffa in elverk åt alla.

Men är det inte dumt att tacka nej?

- Vi väljer att se vad för behov vi har och agera efter det. Det fanns också krav från Eon på att utrustningen enbart fick användas vid en krissituation vilket också vägde in i vårt beslut. Och om inte annat så går det ju alltid att hyra in utrustning, säger Bo Tenland.

I Ljungby, som är enda kommun i länet som tagit emot utrustning, resonerar man dock annorlunda.

Inte förberedda - Elnätet vi har nu är bara ett provisorium och efter Gudrun fanns bedömningar att 70 procent av nätet var utslaget. Och det är inte uppbyggt ännu, inte på långa vägar. Så när vi nu fick frågan i vintras ville vi vara så väl förberedda som möjligt om det skulle dyka upp knepiga väderförhållande igen, säger ClasGöran Carlsson, kommunstyrelsens ordförande i Ljungby.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons