Annons
Nyheter

Weland vill köpa ut Klippan från börsen

Weland, med 37 procent i krisdrabbade Klippan, vill köpa ut bolaget från börsen och bjuder 8:00 kronor per aktie.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2006

Strax för 12.30 i går stoppade Stockholmsbörsen handeln i Klippans aktie. Den hade då stigit drygt 12 procent och handlades till kursen 6:50, jämfört med kring 5:35 som lägst sedan en hemlig revisorsrapport med varningar för kassabrist i mars avslöjades i förra veckan.

Två storägare, som borde ha känt till rapporten, hoppade av emissionen på 198 miljoner i december. Då fick Weland i Smålandsstenar och banken Nordea, som garanter, ta hand om deras delar.

Annons

Banken har nu sålt sina 10,4 procent av aktierna till Weland, som därmed kontrollerar 37,68 procent av Klippan, och Welands styrelse lade i går ett

offentligt bud på resten av aktierna. Det var den tvungen att göra enligt Stockholmsbörsens reg-ler. Budplikt gäller för den som kontrollerar mer än 30 procent av aktierna i ett bolag.

Men i pressmeddelandet från Welands styrelse motiverar den sitt agerande med att man "på effektivast möjliga sätt ska säkerställa Klippans framtida drift." Budet på 8:00 kronor gäller 15 februari - 24 mars och är finansierat.

Billing sitter löst

Klippans vd Thomas Billing sålde sina teckningsrätter i Klippan i stället för att delta i nyemissionen. Det skedde några dagar innan Klippan berättade att storkunden Papyrus hade hoppat av.

Thomas Billings handlande har ifrågasatts av Welands styrelseordförande Gösta Welandsson och det ska granskas av Finansinspektionen. Dessutom anställdes Billing av Klippans gamla styrelse med Jan Bernander i spetsen och genom att köpa ut pappersföretaget från börsen får Weland fria händer att forma ledningen för Klippan. Det talar för ett vd-byte.

Pappers ordförande i Lessebo, Benny Karlsson, sitter i bolagets styrelse på fackligt mandat. Han har trott stenhårt på bolagets koncept och framtiden för Lessebo bruk, men känner ännu större optimism efter Welands bud på hela företaget.

- Det är bra att Klippan får en stark ägare, som satsar långsiktigt och dessutom har kapital.

God för en miljard

Jodå, Gösta Welandsson sägs vara god för mer än en miljard och är dessutom bra på fastighetsaffärer. Det kan komma väl till pass när Klippan ska sälja attraktiv mark för bostadsbyggen i Mölndal, där kommunen fram tills nu har haft en stark förhandlingssits mot det ekonomiskt pressade pappersföretaget.

Annons

Glädje i kommunhuset

Våren 2005 såg det nattsvart ut för Klippan och Orrefors Kosta Boda, som är kommunens två särklassigt största privata arbetsgivare med sammanlagt över 600 anställda. Sedan satte New Wave Group fart på hela Glasriket och nu får Klippan en ägare med finansiella och industriella muskler i form av Weland.

- Det här kan bli bra. Jag har bara hört gott om familjen Welandsson och välkomnar att Klippan får en stark ägare, säger kommunalrådet Monica Widnemark (s).

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons