Annons

För lite motion ökar risk för demens hos hundar

När en hund har fyllt tio år ökar risken för att den utvecklar demens för varje år som går. Det är betydligt vanligare att hundar som inte rör sig så mycket drabbas jämfört med de som lever ett mycket aktivt liv, visar en ny studie.
Husdjur (TT) • Publicerad 3 september 2022
När hundar drabbas av demens kan det hända att de får får sömnstörningar.
När hundar drabbas av demens kan det hända att de får får sömnstörningar.Foto: Janerik Henriksson/TT

Då hundar får demens, eller kognitivt dysfunktionssyndrom som det också kallas, kan det märkas på olika sätt. Några symptom är minnesproblem, ett förändrat socialt beteende och sömnstörningar.

– De kan vara uppe och vandra på natten och verka förvirrade. Sedan kan de komma att göra sina behov inomhus, säger Catarina Eliasson som är veterinär hos Agria djurförsäkring och har specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar.

Annons

Amerikanska forskare har samlat information gällande 15 000 hundar under 2019 och 2020. Hundägarna fick bland annat svara på frågor kring deras hundars beteende då de träffade bekanta personer. Det visade sig att 1.4 procent av hundarna i studien hade kognitivt dysfunktionssyndrom. Forskningsresultatet har presenterats i Scientific Reports.

”Min kliniska erfarenhet är att djurägare finner sig i väldigt mycket och att de har viljan att ta god hand om sina äldre djur.”
Catarina Eliasson

När en hund fyllt tio år ökar risken att den drabbas för demens med 52 procent för varje år som går, visar studien. Då forskarna jämförde hundar av samma ras som var lika gamla så visade det sig att de som fick lite motion löpte mer än sex gånger så stor risk för att utveckla demens som de som levde ett mycket aktivt liv.

Det är dock inte helt säkert att det är avsaknad av motion som leder till demens – det kan också vara tvärtom. Det vill säga att demens gör att de drabbade hundarna lever ett liv med lite rörelse. Forskarna bakom studien anser att det behövs fler studier inom området.

Det är inte helt klarlagt varför hundar drabbas av demens. När en hundägare kommer till veterinären med en hund som visar tecken på kognitivt dysfunktionssyndrom undersöker veterinären först om det finns andra sjukdomar som kan förklara symptomen, berättar Catarina Eliasson.

– Om de går runt på natten och sover oroligt kan det bero på att de har ont i rygg och leder.

I dag går det inte att bota kognitivt dysfunktionssyndrom, men vissa symptom kan ibland lindras med mediciner. Det är viktigt att hundägare söker hjälp i tid, enligt Eliasson.

– Om man sätter in medicin och förändringarna är långt gångna blir lindringen inte lika tydlig.

När en hund blivit dement är det bra om hundägare försöker att hålla fast vid rutiner. Det kan också vara bra att undvika att möblera om, berättar Eliasson.

– Min kliniska erfarenhet är att djurägare finner sig i väldigt mycket och att de har viljan att ta god hand om sina äldre djur.

Karin Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons