Annons
Nyheter

Belägringen

Nyheter • Publicerad 19 januari 1999

Den här filmen om terrorism och internationella hotbilder i ett mångkulturellt USA spelar på genrens klassiska klicheér. Hotet mot Amerikas politiska stabilitet kommer ­ vilket vi har kunnat se i andra filmer från 1960-talet och framåt ­ från outvecklade arabiska nationer som i kraft av sin tro drar växlar på fundamentalismens ideologiska maktanspråk. Till det kommer hotbilder från landets innersta kärna: demokratin är i fara i det ögonblick maktgalna och lögnaktiga politiker, militärer och säkerhetsorganisationer som FBI och CIA duperar folket för egennyttiga ändamål.

Belägringens huvudperson är FBI-chefen Anthony Hubbard (Denzel Washington). Han har en vältrimmad organisation för att bekämpa terrorism och söker med alla medel att stoppa den våg av attentat som paralyserar människorna i staden New York.

Vad säger då denna film om verkligheten? Att vår värld befinner sig under ständiga internationella kriser, att faran för kärnvapenspridning ökar i takt med bristen på kontroller och att vår västerländska demokrati är skör som porslinspjäser. Om vi tar dessa hotbilder på allvar, vilket vi måste göra, så måste ämnet behandlas seriöst och inte som här underblåsas av rasism, dramaturgiska förenklingar, politisk desinformation och pyroteknisk utfyllnad.

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons