Annons
Nyheter

Broken Flowers

Nyheter • Publicerad 13 januari 2006
Bill Murray gör en resa som tvingas möta sitt förflutna i form av tidigare relationer.
Bill Murray gör en resa som tvingas möta sitt förflutna i form av tidigare relationer.Foto: 

Don Johnston (Bill Murray) har blivit rik på att göra affärer med datorer, men verkar ha tappat livsaptiten och använder sin tid till att göra precis ingenting.

En dag anländer ett brev, som säger att han har en 19-årig son som kan tänkas vilja söka upp honom. Brevet saknar avsändare, så Don vet inte om han ska tro på innehållet eller betrakta det som ett skämt. Men hans granne övertalar honom att söka upp några av sina före detta flickvänner och försöka ta reda på vem som kan ha skickat brevet.

Annons

Don tar bilen och ger sig ut på en resa för att möta sitt förflutna.

Jim Jarmusch var en av regissörerna som startade "indievågen" i amerikansk film under åttiotalet. Filmen Stranger than paradise från 1984 blev hans genombrott och efter den följde en rad svartvita och lågmälda filmer som gjort hans namn för evigt förknippat med filmskapande långt utanför Hollywood.

Jarmusch har på senare år börjat göra mer publika filmer, i färg och med kända skådespelare, i den här filmen mycket kända. Bill Murrays gamla flammor spelas av Sharon Stone, Tilda Swinton, Jessica Lange och Frances (mamman i Six Feet Under) Conroy.

Kvinnorna har förvisso biroller, men deras spel är enastående och bidrar starkt till att skapa liv och komiska vändningar i en film som annars helt litar på Bill Murray och hans märkligt frånvarande men på samma gång gåtfullt uttrycksfulla ansikte. Murray har gjort den medelålderskrisande papparollen tidigare (Rushmore, Life Aquatic, Lost in translation), och han gör det alltid suveränt. Att se honom sitta, ligga och stå i sina olika uppsättningar träningskläder förlänar något bitterljuvt över bilderna och karaktären Don Johnston.

Sedan har Jarmusch aldrig bråttom; rytmen i hans filmer är sävlig. Det är långa tagningar och ett långsamt tempo, men eftersom regissören och inte minst Murray är mästare på lågmäld humor blir det aldrig tråkigt.

Det finns några berättarmässiga luckor i filmen som irriterar mig, exempelvis varför Don inte bara frågar kvinnorna rätt ut, utan ständigt trippar på tå runt sitt egentliga ärende. Kanske vågar han inte fråga, kanske vill han inte. Broken Flowers lämnar många frågor obesvarade men Jarmusch roadmovie tillhör ändå något av det bästa han gjort.

En underbar liten blues till film ackompanjerad av ett soundtrack med etiopisk ska.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons