Annons
Nyheter

Double Jeopardy

Nyheter • Publicerad 6 mars 2000

Det amerikanska rättssystemet är litet annorlunda uppbyggt än det svenska. Om man avtjänat straff för åtalat brott kan man inte dömas för samma kriminella handling igen. Detta är förklaringen till begreppet Double Jeopardy, som här innebär att filmens huvudperson Libby Parsons döms för att ha mördat sin make. Oskyldig tar hon straffet för att efter sex år bli villkorligt frigiven. Hon startar nu jakten efter maken som lurat henne på såväl eget liv som pengar.

Bruce Beresford har gjort ett litet annorlunda kvinnligt hämnddrama, inte så uttalat könsrelaterat som 70 -talets mest spektakulära filmer. Libby är en mycket begåvad kvinna som inte bara studerar brottsbalken under fängelsetiden utan även tillämpar sina nyvunna kunskaper ute i friheten.Flera scener är mycket välgjorda, i synnerhet i filmens senare del. Ashley Judd spelar rollen som Libby med omväxlande nyansrikedom av känslor. Männen, som finns runt omkring henne, Bruce Greenwood och Tommy Lee Jones, är avsevärt sämre. Så fyllda av Hollywoods mansklichéer är deras roller som make respektive övervakare. Handlingen är likaså lätt att räkna ut och tempot är mestadels långsamt.

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons