Annons
Nyheter

DVD: Genialisk dialog gör Greenberg klart sevärd

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2010
Foto: 

Noah Baumbach gjorde 2005 The Squid and the whale, en Woody Allen + ångest dramarelationsfamiljekomedi om sin egen uppväxt i New York och om hans föräldrars separation. Har ni sett den, minns ni den. Det är sjuttiotal, det är två unga söner som på olika sätt försöker överleva sina föräldrars skilsmässa, otroheter och nya älskare. Laura Linney och Jeff Daniels som föräldrarna är oförglömliga och det är på det hela taget en av de bättre filmerna som kommit från den amerikanska dysfunktionella filmer-genren, om inte den bästa till och med.

Baumbachs senaste film heter Greenberg och gick såvitt jag vet aldrig upp på bio här i krokarna. Men nu finns den för hemmatittning. Greenberg sportar Ben Stiller i huvudrollen som självupptagen, instabil och deprimerad man som återvänder till sin barndoms stad för att hämta sig efter en tid på psyket och återknyta kontakten med gamla vänner.

Annons

Givetvis finns där en mycket yngre kvinna beredd att förälska sig i honom, helt oförklarligt eftersom hon annars inte verkade lida av psykologiska problem. Återstår en dragning till känslomässig masochism. Bortsett från det här irriterande draget att det nästan alltid finns en yngre kvinna villig att älska och förlåta hurdana de manliga huvudpersonerna än beter sig, är Greenberg en trevlig film i bästa independent-anda, det vill säga i dysfunktionella familjen-stil. Inte på långa vägar så tät och minnesvärd som The Squid and the whale men med finfint skådespeleri och genialisk dialog är den visst sevärd.

Camilla Carnmo

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons