Annons
Nyheter

Ett småkryps liv

Nyheter • Publicerad 6 februari 1999

Titeln på denna film är inte påfallande PR-inriktad. Ett småkryps liv är emellertid på samma sätt som Antz en riktigt trevlig bekantskap. Intrigen, influerad av såväl Aisopos klassiska fabel om myrororna och gräshopporna som Akira Kurosawas De sju samurajerna, behandlar frågan om makt och förtryck. En myrstack tvingas lämna ifrån sig all mat till rovgiriga gräshoppor. Hjälp får den då av sju arbetslösa och odugliga småkrypsart ifrån en loppcirkus.

Som handling är detta inte särskilt originellt med en upplösning som är linjär intill fantasilöshet. Men det är inte ämnet som är filmens kärna utan på vilket sätt temat utformas. Småkrypen är mästerligt datoriserade med specifika individuella drag hos flertalet. Ljussättningen är likaså utmärkt precis som filmens komplexa bruk av palettfärger. Till skillnad från Lasseters och Stantons föregående film Toy Story, vars handling i huvudsak utspelades inomhus, så tilldrar sig denna film under flera av årstiderna, inte minst sommar och höst, vilket gör att ljussättningen här är betydligt mer avancerad.

Animerad film med insekter i huvudrollen förekom på vita duken redan 1909, då tecknaren Ladislaw Starewicz experimenterade med ekoxar i Fotografens hämnd från 1911. Sitt verkliga genombrott fick genren genom Walt Disneys Snövit från 1937 och Gullivers resor av Dave och Max Fleischer från 1939. Kvalitetsmässigt är denna film väl så bra som sina föregångare.

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons