Annons
Nyheter

Mördande legender

Nyheter • Publicerad 3 april 1999

Urban Legend, som Mördande legender heter i original, diskuterar begreppet modern myt. Det är grymma vandringssägner om våld, ondska och hämnd. Jamie Blanks, som regisserat denna orientering i kusliga berättelser, tar till vara sagornas innehåll av sadism och mord och låter de många episoderna utspelas på Pendleton College i New England i USA. Under ett par timmar är den vasseggade motorsågen i gång och låter ett flertal av skolans elever känna av dess taggar. Redan i filmens förtexter, som är en obehaglig konventionslek, får en kvinnlig student sitt huvud kapat. Den svarta humorn, som är filmens enda förtjänst, är underhållande i början, då bakgrunden till dessa återkommande moderna legender rullas upp: två unga kvinnor driver enUNGbilist i döden genom terror med billjusen. Men handlingen spårar snabbt ut och utvecklas till en orgie i blod och galenskap.

Förvånande är att repertoaren på biograferna i Växjö de senaste veckorna innehållit förfärande doser av ketchup, seriemord och könsförakt (Super 8, Dödlig drift, Payback och Mördande legender). Blodpengar må vi säga, om vi gör oss lustiga över programsättarens brist på omdöme.

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons