Annons
Nyheter

Rounders

Nyheter • Publicerad 30 januari 1999

Rounders är en film om pokerspel, om den unge Mike (Matt Damon) som slits mellan tre saker: sin passion för kortspel, sina studier i juridik och flickvännen Jo. När han förlorat ett viktigt game mot den ryske maffiamedlemmen Teddy bestämmer han sig för att leva ett vanligt knegarliv, men föresatsen omintetgörs, då hans vän Worm släpps ut ur fängelset.

Som film betraktad handlar Rounders om flera saker, dels skildrar den spelets besatthet och en människas speciella talang att avläsa motståndarens drag, dels är det en berättelse om enUNGstudents kamp med sitt samvete och dels handlar den om konflikten mellan kortspel som maskulin intressesfär kontra kvinnlig erotik.

Problemet här är som i The Cincinnati Kid, som också diskuterar pokerspel som passion och mani, förutsägbarheten i dramat. Finalen är så lätt att räkna ut att den smakar som avslagen soda. Spänningen mellan sceninnehåll och karakterisering ligger mindre i utgången av varje drag utan mer var kortspelet utspelas. För om vi hittar något sevärt i Rounders är det å ena sidan variationen på sociala omgivningar - från lokala spelhallar till gangsterklubbar och å andra sidan den beska atmosfär av skuld och skam som medföljer varje slags spelgalenskap.

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons