Annons
Nyheter

The Expendables

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2010

The Expendables

Genre: Action/Krig

Annons

Regi: Sylvester Stallone

Med bland andra: Sylvester Stallone, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Arnold Schwarzenegger, Jet Li, Danny Trejo och Jason Strathan.

Visas på Filmstaden

Betyg: 3

Sommarens mest högljudda, bombastiska och omtalade film är här. The Expendables levererar bullriga, explosiva och färgstarka scener som få andra actionfilmer. Sylvester Stallone vet hur man effektivt berättar en historia och drar på i våldsscenerna men ger också karaktärerna plats.

Barney Ross (Sylvester Stallone) tar tillsammans men en högst disparat grupp legosoldater sig an uppdraget att störta en trilskande sydamerikansk diktator i ett litet örike. Den stenhårda gruppen som Barney anför sätter dock sina liv på spel mer för pengar än ideologi och består bland annat av knivexperten Lee Christmas (Jason Statham) kampexperten Ying Yang (Jet Li) och prickskytten Gunner Jensen (Dolph Lundgren). Väl på plats inser gruppen att uppdraget inte alls är vad det först verkade vara, insatsen ökar och spänningen likaså.

Det är ingen dålig samling gamla actiongubbar han samlat ihop Stallone, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Arnold Schwarzenegger, Jet Li, Danny Trejo och Jason Strathan för att nämna några, men mest glänser han själv. Eller tillåter sig själv att glänsa, vill säga, för han har lagt mycket tid på att ge sin egen karaktär den mest spännande och välkoreograferade regin och manusutrymmet. Dolph Lundgren får liksom de andra aktörerna tre, fyra scener att jobba med, han passar bra som den skarpskjutande legosoldaten som är lika snabb att leverera oneliners som han är att använda avtryckarfingret. Det finns förstås några kvinnor i historien men de låter Stallone mest hålla till i periferin. När det gäller relationer koncentrerar han sig på att beskriva förhållandet och gemenskapen mellan de olika männen.

Sylvester Stallone kommer undan med att göra en ganska fantasilös och utseendemässigt tämligen billig produktion framförallt för att han har en skön självdistans och för att han vet precis vad som fungerar i genren. Han vet att en actionstory ska berättas rakt upp och ner, utan en massa onödiga stickspår och han vet att utan personkemi fungerar ingenting. I åttiotalshyllningen Expendables klickar det verkligen mellan de namnkunniga aktörerna.

Jonas Henningsson

Se också: First Blood – filmen som banade vägen för en mängd liknande actionfilmer.

The Expendables

Genre: Action/Krig

Regi: Sylvester Stallone

Med bland andra: Sylvester Stallone, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Arnold Schwarzenegger, Jet Li, Danny Trejo och Jason Strathan.

Visas på Filmstaden

Betyg: 3

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons