Annons
Nyheter

Three Kings

Nyheter • Publicerad 13 mars 2000

DET HÄR ÄR en motsägelsefull antikrigsfilm. Den handlar om grupp soldater som i Gulfkrigets slutskede beger sig ut i öknen för att leta efter guldtackor som Saddam Hussein stulit av Kuwait i samband med ockupationen där. De konfronteras hela tiden med krigets effekter: sårade soldater, deformerade kvinnor och barn, torterade rebeller och masslakt på civilbefolkning. Som överblick av modern krigföring ger Three Kings en kuslig inblick i 1990-talets datoriserade militärspel. Till det kommer filmens humanism: Archie Gates, gängets ledare, räddar i slutet rebeller undan Hussein, av vilka en är en liten flicka som fått sina armar brutna. Kameran registrerar, men värderar inte övergreppen. I sådana stunder är Three King sevärd och lyhörd för mänskliga rättigheter.

Men David O Russell har svårigheter att avgöra vilken slags film han vill regissera: krigsfilm, politisk satir, militärfars eller symbolisk saga. Han zappar mellan olika genrer och stilarter för att berätta sin historia. Ibland är det bisarrt, som då närbilder är tagna inne i kroppen på en soldat i avsikt att visa resultatet av kulor som dödar. Lika diskutabel är filmens syn på USA:s agerande som politisk Bror Duktig. I filmens inledning är Three Kings kritisk mot president Bushs tvivelaktiga militära hållning, men i finalen är Amerika världens frälsare. Den är likväl inte lika moraliskt tvetydig som Robert Altmans satir om Vietnam i Mash (1969). Three Kings tar, trots formkaos, krig på allvar.

Kaj Wickbom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons