Annons
Nyheter

USA-proffset

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

Malin Jeansson tillhörde en av de talangfulla unga som gjorde att Kalmar AIK föregående år placerade sig på en sjätteplats i division 2 södra. Men på grund av att seriesystemet lades om inför detta år ångar Kalmar AIK nu vidare(under Kalmar HK-flagg) i division 1 och har än så länge tagit två poäng på tre matcher. Detta sker dock utan Malin som just nu befinner sig på andra sidan Atlanten, närmare bestämt Chicago. Men handbollen har fortfarande sin del i Malins liv.

Först och främst Malin. Vad gör du i USA?

Annons

Jag jobbar som au-pair har i Chicago. Jag bor i en jättemysig familj där jag tar hand om två barn i åldrarna 10 och 13. Jag har mycket fritid som jag gärna spenderar med vänner, nya upptäckter och såklart handboll!

Ja, jag läste också något om att du spelar handboll där borta. Hur kommer det sig?

Mitt kära handbollsintresse sitter fortfarande inpräntat i ryggmargen sa jag kan nog egentligen aldrig slita mig ifrån denna sport. Jag googlade "dam-handboll i Chicago" och fann med glädje att staden faktiskt hade ett lag. Med mycket tur så fann jag att träningstider och plats passade perfekt in på mitt schema!

Hur står sig den amerikanska handbollen jämfört med den svenska?

Handboll är verkligen ingen dominant sport har borta i väst så visst är skillnaden stor om man jämför med Sverige. De har inget lagsystem eftersom det inte finns tillräckligt många utövare. De satsar mer på att anordna turneringar med lag från hela USA.

Vad spelar du i för lag och hur går det för er?

Jag spelar i Chicago Inter som har både ett dam- och ett herrlag. De flesta spelare i båda lagen kommer ursprungligen från Europa (med östra delen i spetsen) så det snackas mer serbiska än engelska. Jag har redan fått lära mig nya termer! Vi tjejer var nu i helgen iväg på en turnering i North Carolina som visade sig vara en av de bästa i hela USA. Vi spelade väldigt bra och tog faktiskt hem allting. Kalmar AIK hade förmodligen krossat Chicago Inter, sa då förstår du hur liten handbollskulturen är har borta.

När din USA-vistelse är över – kommer du återvända till Kalmar och Kalmar HK då?

Kalmar är en underbar stad som jag för alltid kommer återvända till. Dock är det förmodligen så att min kommande adress inte kommer vara placerad inom Kalmars gränser den närmaste tiden. Först vill jag ut och se världen!

Okej, då önskar jag dig lycka till med en vag förhoppning om att få se dig i Kalmartröjan någon gång i framtiden. Tack för din tid!

Marcus Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons