Annons
Nyheter

Utvandrarna

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2010

Något som ofta diskuterades under min tid i Alstermo var de stora skillnaderna i kvalité mellan de södra serierna och de norra serierna, där de förra ansågs hålla betydligt högre klass. Alstermo spelade 06/07 i Division 2 Östra (många stockholmslag) vilket gav dem en enkel resa till Division 1 (40 poäng på 22 matcher), där man dock 07/08 åkte ur efter att bara ha tagit 5 poäng. Året efter tog den så kallade Larssoneffekten vid och nu spelar man som bekant i Allsvenskan.

För att få ett hum om skillnaderna mellan divisionerna tog jag kontakt med Linus Sandberg och Henrik Petersson som nu testar lyckan i den så kallade Hufvudstaden. Båda spelar dock i Division 2 Norra, till skillnad från Alstermo som lirade i Östra. Linus och Henrik utgör numera navet i AIK.

Annons

Först och främst. Hur går det för AIK?

Henrik: - Bra, vi ligger trea vilket innebär kval. Ett kval blir tufft, men å andra sidan är en direktplats upp ingen omöjlighet.

Linus: - Det är en ganska jämn serie. Första förlusten hade nog mycket att göra med att vi saknade många spelare.

Henrik: - Hornskroken och Sikeå är nog de största konkurrenterna.

Och hur går det för er personligen då. Har ni slagit er in i startsexan till exempel?

Linus: - Ja, det skulle jag vilja påstå.

Henrik: - Ja, jag är ju mittnia nu i alla fall, så jag har äntligen sluppit högernian.

Vad är den största skillnaden mellan Division 2 Södra och Division 2 Norra enligt er?

Linus: - Att man slipper alla elitserieb-lag. Men för min del är väl det i och för sig snarare en nackdel, för man får möta så mycket oskolade skyttar.

Henrik: - Du har ju för fan svårt för skytte överhuvudtaget! Men spelmässigt kan man väl säga att Division 2 Norra går att jämföra med nedre halvan av Division 2 Södra hemma.

Annons

Jag läste att det är stockholmsderby mot Sollentuna nästa torsdag. Derby var ju inget man var bortskämd med i den södra divisionen, där närmsta motståndare var Hultsfred. Hur ofta spelar ni derby nu?

Linus: - Vi har sex derbyn tror jag. Resten är väl ganska feta antiteser till derbyn.

Henrik: - Boden och Umeå?

Brukar det bli bra drag i hallen under derbyna?

Henrik: - Vi har väl kanske 30 pers på våra matcher.

Det tolkar jag som att det inte är tinnitusvarning på ljudnivån.

Henrik: - Näe, det är väl det inte direkt.

Slutligen, hade Kalmar HK vunnit över AIK?

Henrik: - Tveksamt. Man skulle aldrig klara av spelare av min och Linus kaliber.

Linus: - Hehe, det skulle bli ganska jämnt tror jag. Vi är inte så unga. Snittåldern är väl 25-26 skulle jag gissa.

Annons

Henrik: - Ja, och så finns det många i laget med erfarenheter från Allsvenskt spel. Vi har ju även en gammal finsk landslagsman som lirat i Kropps tidigare, Dan Keto. Sedan har vi en gammal polare till Figge (Fredrik Bohlin) i laget, Andreas Björfjäll, men han hette Knutsson då. Han lirade med Figge i både Växjö och Alstermo.

Tack så mycket för er tid och lycka till!

Marcus Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons