Annons

Alla barn har rätt till en vit jul

Vit jul är en kampanj initierad av nykterhetsrörelsens fyra organisationer IOGT-NTO, Ungdomens nykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens scoutförbund och Junis, IOGT-NTO:s barnorganisation. Varför behövs Vit jul?
Insändare • Publicerad 16 december 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Alla barn gillar en mysig och trygg jul utan att behöva vara rädda för vuxna som dricker alkohol”, skriver Ninnie Johansson, IOGT-NTO.
”Alla barn gillar en mysig och trygg jul utan att behöva vara rädda för vuxna som dricker alkohol”, skriver Ninnie Johansson, IOGT-NTO.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Alla barn har rätt till en vit jul, det vill säga en jul utan alkohol och droger.

Alla barn gillar en mysig och trygg jul utan att behöva vara rädda för vuxna som dricker alkohol.

Annons

Allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. I genomsnitt fyra barn i varje svensk klass påverkas negativt av en förälders drickande. Många av dessa barn känner olust när jullovet närmar sig.

Tidigare år har IOGT-NTO bedrivit jullovsaktiviteter. I år finns vi under jullovsledigheten och vill göra julen till en barnens högtid på ett covid-19 säkert sätt i enlighet med FHM.s rekommendationer och lokala råd.

Vi uppmuntrar också dig som är vuxen att ta en vit jul och tipsar om alkoholfria drycker.

Var med och gör julen till barnens högtid. I år är det viktigare än någonsin.

Vår ståndpunkt är att ska barn ha ont i magen under julen så ska det vara för att de ätit för många pepparkakor – och inte på grund av oro för att ens föräldrar ska dricka alkohol.

En som gillar trygga vuxna, Ninnie Johansson, IOGT-NTO

”Vår ståndpunkt är att ska barn ha ont i magen under julen så ska det vara för att de ätit för många pepparkakor – och inte på grund av oro för att ens föräldrar ska dricka alkohol.”
Annons
Annons
Annons
Annons