Annons

Är det ta lagen i egna händer som gäller?

Insändare • Publicerad 27 oktober 2010
Det är inte konstigt att inbrotten fortsätter.
Det är inte konstigt att inbrotten fortsätter.Foto: 

Vi har senaste veckan läst om flera inbrott som skett på landsbygden, bland annat kring Älmhult.

Detta är inga engångsföreteelser utan det sker hela tiden inbrott och stölder på landsbygden. Detta gör att de som bor där, framförallt äldre, känner en stor oro och frustration att detta får fortsätta utan några större insatser från myndigheter. Samtidigt förstår jag att tjuvarna fortsätter eftersom risken att få några större straff även om man grips är obefintliga.

Annons

Jag har ett exempel från min hemby från i våras där en uppmärksam granne tipsade polisen om att något var på gång eftersom det dök upp två okända bilar mitt i natten på byvägen. Mycket riktigt gjorde dessa inbrott i en förrådsbyggnad. Polisen dök upp och tog en person på bar gärning inne i byggnaden – två personer sprang till skogs. Man hade då redan hunnit bära ut en del saker i bilarna som ägaren sedermera fick hämta hos polisen.

Vad tror ni dessa fick för straff när man tog dem på bar gärning? Inget straff alls ! Åklagarmyndigheten i Växjö lägger ner förundersökningen och skriver ”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott ”.

Det är ju så man häpnar! Kan det bli tydligare att brott begåtts när man griper en person på bar gärning inne i en uppbruten förrådsbyggnad med stöldgods från byggnaden i bilen utanför ?

Det är inte underligt att inbrotten fortsätter och att partier med krav på hårdare straff har framgång eftersom även om man grips är straffen i dag obefintliga.

Hur länge ska människor på landsbygden behöva känna frustation och rädsla eller är det ”att ta lagen i egna händer som gäller”?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons