Annons

Ät mindre kött–förbättra din hälsa

Insändare • Publicerad 12 mars 2012
Cheryl Jones Fur.
Cheryl Jones Fur.Foto: Urban Nilsson

 En genomsnittlig svensk äter ungefär 85 kilo kött om året eller 1,6 kilo i veckan.

För sextio år sedan åt vi mindre än ett kilo i veckan. Högre levnadsstandard och industrialiserade djurproduktion ligger bakom denna ökade köttkonsumtion. Denna konsumtion har allvarliga konsekvenser för människans och planetens hälsa.

Annons

I en ny rapport föreslår Naturvårdsverket köttfria dagar i offentlig verksamhet för klimatets skull. Konsumentupplysning räcker inte, anser myndigheten. Det kommer att krävas politiska beslut för att minska konsumtionens klimatpåverkan.

Att servera enbart vegetarisk mat i kommunens skolor en dag i veckan vore ett utmärkt sätt för Växjö att visa att man menar allvar med sitt miljöengagemang.

I FN:s jordbruksorgans (FAO) rapport Livestocks Long Shadow utnämns djurhållningen till det största globala klimathotet. Utfodringen av djur till livsmedel står för 18 procent av växthusgasutsläppen, mer än hela transportsektorn.

Det förefaller självklart att om någon vill göra en allvarlig insats för miljön, räcker det inte med att flyga mindre, byta till lågenergilampor eller byta till miljöbil. Genom att minska köttkonsumtion i Växjö kan vi vara vägledande bland Sveriges kommuner med att visa att vi tar klimathotet på största allvar. Då kan vi bättre leva upp till benämningen Europas grönaste stad.

Det finns flera skäl än bara miljön för att vi i Växjö bör införa minst en vegetarisk dag i skolorna.

En av de viktigaste är förbättrad livskvaliteten för barn och ungdomar, då de äter mer hälsosam mat. Vetenskapliga rapporter visar ett starkt samband mellan hög köttkonsumtion och cancer, särskilt tjocktarms- och ändtarmscancer. För att förebygga cancer ger Livsmedelsverket rådet att begränsa intaget av rött kött till 500 gram per vecka och undvika charkuteriprodukter.

Genom en motion till kommunfullmäktige lyfter Miljöpartiet i Växjö frågan om att enbart vegetarisk mat serveras i skolorna en dag i veckan. Vi vill också att en upplysningskampanj om dess betydelse för miljön och hälsan bedrivs samtidigt i skolorna.

Barnen är framtiden, och deras inlärda matvanor kan påverka deras egen hälsa och jordens framtid i många år framöver.

CHERYL JONES FUR (MP)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons