Att ta sig ett järn
Det nya är, enligt professorn och alkoholforskaren Sven Andreasson, att järn lagras i hjärnan och ökar risken för degenerativa sjukdomar. ”Att ta sig ett järn” kan nu förstås rent bokstavligt som att slå sig i skallen med en järnhammare! Ökad risk för att drabbas av Alzheimers och Parkinsons sjukdom måste tas på allvar.
Sedan tidigare är det känt att nervgiftet alkohol ger ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, demens och cancer. Ny forskning ger stöd för stor försiktighet när också intag av tämligen små kvantiteter är skadligt för hälsan.
Det är inte tillräckligt med varningsetiketter om att alkohol är beroendeframkallande. Det borde nog anges att alkohol är ett nervgift som kan skada alla delar i en människokropp. De människor som utvecklat en kronisk törst och gemenligen benämns som alkoholister bryr sig föga om varningar och om de skulle drabbas av oro sköljs sådana känslor ner med bara mer av den dödliga drycken.
En rejält smärtsam bottenkänning måste till för att den alkoholskadade personen i bästa fall vaknar upp till insikten om att hjälp behövs. Enklast och bäst kan hjälp ges av Anonyma Alkoholister som nu finns spritt över landet med grupper i så gott som alla städer och andra befolkningscentra. Det är bara att kolla på nätet. Här finns både erfarenhet, förståelse och vägledning för tillfrisknande.
Att ta sig en tankeställare är i detta sammanhang betydligt bättre och säkrare än att ta sig ett järn.
Gunnar Holmström i Väckelsång, beroendeterapeut och konstnär
”Det är inte tillräckligt med varningsetiketter om att alkohol är beroendeframkallande. Det borde nog anges att alkohol är ett nervgift som kan skada alla delar i en människokropp.”
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.